Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 6

'Spaanse komkommers werden op sommige plaatsen geflankeerd door Griekse partijen'

Spaanse komkommers domineerden de markt. Op sommige plaatsen werden ze geflankeerd door Griekse partijen. De aanvoer uit Nederland, België en Marokko was volgens de BLE toegenomen. Het aanbod was echter afgenomen door de slechte weersomstandig-heden in de teeltgebieden, waardoor er niet volledig aan de vraag kon worden voldaan. De prijzen gingen dan ook alleen maar omhoog, soms zelfs zeer sterk. Frankfurt meldde prijzen tot 1,79 euro per stuk en ook in Berlijn werden soortgelijke prijzen gezien. 

Ook voor snackkomkommers moesten de klanten over het algemeen dieper in de buidel tasten. De producten uit Turkije, Spanje en Nederland konden voortdurend worden verkocht. In Frankfurt werden ze geflankeerd door de eerste Griekse partijen. In Berlijn doken Egyptische importen op, die 17 euro per doos van 7 kg kostten. De eerste Duitse snackkomkommers arriveerden in München, waar er echter slechts een beperkte belangstelling voor was vanwege hun hoge prijzen.

Appelen
Duitse appelen domineerden nog steeds de markt. De basis van het assortiment werd gevormd door Elstar, Jonagold, Braeburn en Boskoop. Uit Italië kwamen voornamelijk Granny Smith, Pink Lady en Golden Delicious. Frankrijk was hoofdzakelijk met de clubrassen Pink Lady en Jazz op de markt.

Peren
Net als in de voorgaande weken werd de markt gedomineerd door Italiaanse Abate Fetel, Santa Maria en Williams Christ peren. Turkse Santa Maria peren waren daarnaast het belangrijkst. Nederland stuurde onder andere Conference en Xenia, België stuurde uitsluitend Conference. Uit Duitsland kwamen Xenia, Alexander Lucas en Bosc.

Druiven
Zuid-Afrikaanse leveringen overheersten duidelijk. Ladingen uit Peru en Namibië speelden slechts een kleine rol. Er was een groot aantal rassen beschikbaar, die ook nog wisselend van kwaliteit waren. Op sommige groothandelsmarkten liepen de prijzen daarom sterk uiteen.

Sinaasappelen
Bij sinaasappelen overheerste het Spaanse aanbod met Navelina, Navel, Salustiana, Navelate en Lane Late. Uit Turkije kwam hoofdzakelijk Washington Navel. Importen uit Marokko, Egypte en Griekenland completeerden het assortiment. Het koude maar zonnige weer verbeterde op sommige plaatsen de afzetmogelijkheden. De verkoop liep vrij goed door.

Mandarijnen
Spaanse mandarijnen, vaak Nadorcott en Clemenules, domineerden.  Israëlische Orri mandarijnen waren daarna het belangrijkst, gevolgd door Turkse Murcott en Marokkaanse Nadorcott. De vraag was meestal vrij goed, en ondanks het afgenomen aanbod kon de vraag zonder problemen gedekt worden.

Citroenen
Spaanse Primofiori citroenen domineerden, Turkse Lama citroenen vulden het aanbod aan en wonnen enkele marktaandelen. Italiaanse en Griekse ladingen doken slechts sporadisch op. Het aanbod was voldoende om aan de vraag te voldoen.

Bananen
De handel verliep in z'n geheel genomen zeer rustig. Het assortiment was niet wezenlijk veranderd, in Keulen ontbraken inmiddels de derde merken uit Ecuador. De beschikbaarheid was over het algemeen voldoende om aan de vraag te voldoen. Desondanks gingen de prijzen vaak omhoog, omdat de afzetmogelijkheden waren verbeterd.

Bloemkool
Italiaanse partijen overheersten. Spaanse en Franse partijen hadden eerder een aanvullend karakter. De hoge prijzen van de voorgaande week hielden stand of gingen soms zelfs nog verder omhoog. In Frankfurt moesten de klanten tot wel 28 euro per zes stuks betalen voor de Franse bloemkolen.

Sla
Bij ijsbergsla voegden de eerste Turkse ladingen zich bij het dominerende Spaanse aanbod. Het Turkse aanbod was goedkoper dan de Europese ijsbergsla en kon in Berlijn dan ook snel worden ondergebracht. Het Spaanse aanbod was niet altijd voldoende om aan de vraag te voldoen. Stijgende prijzen waren dan ook niet ongewoon.

Tomaten
Er was weliswaar een breed assortiment beschikbaar, maar alles bij elkaar was het totale aanbod afgenomen. Moeilijke weersomstandigheden in de teeltgebieden en daarmee verbonden  oogstuitval zorgden voor een beperkt aanbod. Bovendien kon de kwaliteit van de tomaten niet altijd overtuigen.

Paprika's
Net als in de voorgaande weken domineerden Spaanse paprika's de markt. Turkse importen vulden het aanbod aan. In Frankfurt en Berlijn waren er daarnaast rode paprika's uit Marokko beschikbaar, in Hamburg gele en rode paprika's uit Israël. Het aanbod was voortdurend krap, dit kwam in de meeste gevallen door het slechte weer in de teeltgebieden.

Bron: BLE

Publicatiedatum: