Früchte Blust

"Stabiele verkoopprijzen Franse paardenbloemen, inkoopprijs is gestegen"

Al sinds enkele weken wordt er steeds meer in paardenbloem gehandeld. "De bladgroente wordt vooral heel goed ontvangen door afnemers uit de horeca en van boerderijwinkels. Paardenbloem wordt parallel aan de veldsla aangeboden, die in de winter ook veel wordt afgenomen, en kan over het algemeen tot aan de start van het Duitse aspergeseizoen in goede hoeveelheden verkocht worden", zegt Jochen Blust, eigenaar van het gelijknamige bedrijf en horecagroothandelaar op de groothandelsmarkt in Freiburg. 

De groothandelaar neemt de paardenbloem al sinds vele jaren van een vaste partner uit Noord-Frankrijk af. "Er zijn in het verleden verschillende pogingen gedaan om het arbeidsintensieve gewas hier in Duitsland te telen, maar zonder succes", zegt Jochen. "Hoewel de inkoopprijs van paardenbloem vanwege de kostenstijgingen is toegenomen, zijn onze verkoopprijzen vrijwel gelijk aan die van voorgaande jaren."


Jochen Blust toont de verse paardenbloem uit Noord-Frankrijk.

Ook witlof neemt Früchte Blust van zijn partner uit Noord-Frankrijk af. Beide producten worden twee keer per week als gemengde pallets naar Duitsland gereden. "In tegenstelling tot paardenbloem bieden wij witlof over het algemeen twaalf maanden per jaar aan, waarbij de groentensoort in de winter wel nog steeds vaker wordt verkocht. De prijs van witlof ligt slechts iets boven het niveau van vorig jaar. Als je het vergelijkt met de exponentiële prijsstijgingen bij veel andere groentensoorten, bijvoorbeeld bloemkool, gaat het echter om een minimale prijsstijging."

Neerwaartse trend bepalend voor de klantenkring van de groothandelsmarkt
Naast de hoofdvestiging in Königschaffhausen is Früchte Blust al sinds vele jaren op de groothandelsmarkt in Freiburg gevestigd. Van daaruit worden de verse groenten voornamelijk aan restauranthouders, weekmarkten en boerderijwinkels geleverd. "Onze klantenkring wordt aanmerkelijk ouder en op veel plaatsen ontbreekt het aan opvolgers. Het grote personeelstekort en de wettelijke voorschriften waarmee de horecabedrijven geconfronteerd worden, maken het extra moeilijk."

In de afgelopen hebben veel restauranthouders, slagerijen en bakkerijen hun bedrijf opgegeven. "En ik vrees dat de huidige kostenstijgingen deze negatieve trend zal versnellen", besluit Jochen, die zijn leveringsgebied noodgedwongen heeft uitgebreid. "Maar ook voor de telers wordt het steeds moeilijker om op de markt te overleven, wat mede te maken heeft met de wettelijke voorschriften op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen en dergelijke. Dit heeft er onder andere toe geleid dat de lokale fruitteelt op de Kaiserstuhl een neerwaartse tendens vertoont."

Voor meer informatie:Jochen Blust
Früchte Blust KG
Großmarkt Freiburg
Tel: +49 7642 1024
fruechte-blust@t-online.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.