Exportverbod Marokkaanse uien, aardappelen en tomaten naar andere Afrikaanse landen

De voorzitter van de Marokkaanse Vereniging van Exporteurs naar Afrika, Mohamed Zemrani, legde aan nieuwsagentschap Efe uit dat de regering van Marokko de export van uien, aardappelen en tomaten naar andere Afrikaanse landen heeft verboden "als een maatregel om de stijging van de prijzen van deze voedingsmiddelen tegen te gaan". Het is een maatregel die door het ministerie van Landbouw mondeling aan de exporteurs zou zijn meegedeeld.

"Ze belden ons afgelopen dinsdag om te vragen de export van uien en aardappelen op te schorten. Daar hebben we geen probleem mee. Maar de volgende dag belden ze ons weer om ook de export van tomaten op te schorten." De voorzitter legt uit dat de vereniging allerminst blij is met die laatste opschorting vanwege de zware verliezen die de maatregel kan veroorzaken voor de exporteurs. De betrouwbaarheid en de reputatie staan volgens Zemrani op het spel.

Volgens Zemrani heeft de regering na een bijeenkomst van de exporteurs met de minister van Landbouw, Mohamed Sadiki, besloten om de vrachtwagens met tomaten die vastzitten aan de grensovergang in Guergarat, tussen Mauritanië en de Westelijke Sahara, toch nog door te laten. Het is de enige route die Marokko verbindt met Afrika ten zuiden van de Sahara. "Deze gunstmaatregel is echter alleen van invloed op de vrachtwagens die er nu al staan te wachten, niet op de auto’s die nog onderweg zijn naar de grenspost", zei Zemrani.

De voorzitter zei ook nog dat het ministerie heeft beloofd een commissie op te richten die zal analyseren of de Marokkaanse tomatenexport naar landen ten zuiden van de Sahara bijdraagt aan de stijging van hun prijs op de lokale markt.

Bron: lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.