Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fruitum (Spanje):

"Europese supermarkten belonen niet eetkwaliteit, maar schil granaatappelen"

Het Spaanse granaatappelseizoen loopt weer ten einde. In Alicante, het grootste teeltgebied in Spanje, is er het voorbije seizoen opmerkelijk minder fruit geoogst als gevolg van overvloedige regen in de lente en te hoge temperaturen in de zomer.

"Gelukkig hebben we bij Fruitum een oogst gehad die vergelijkbaar is met die van andere jaren, maar in de regio was de afname van de volumes toch aanzienlijk. De kwaliteit van het fruit is erg goed geweest, maar op verkoopgebied heeft het seizoen ons twee gezichten getoond", zegt José Manuel Riquelme. "Tot en met november ging de afzet best goed, maar vanaf het einde van die maand liep de verkoop wat terug. Over de hele linie daalde de consumptie in Europa. In de supermarkten werden er wel promoties gedaan, maar op de groothandelsmarkten was de langzame afzet heel duidelijk merkbaar."

"Bij Fruitum telen we zowel de Mollar de Elche granaatappel als rode rassen zoals Acco, Wonderful of Smith, die normaal gesproken bestemd zijn voor de export. Europese supermarkten zijn over het algemeen immers gewend aan felgekleurde granaatappelen uit Turkije of Peru. Ze belonen niet de zoetheid of zuurgraad, maar kijken of het fruit wel voldoende rood is van buiten en van binnen. Daarom krijgen die rassen de voorkeur." 

"De Spaanse afzet loopt van eind augustus tot en met februari. Medio augustus worden Smith granaatappelen geplukt, maar op dat moment valt de start van het Spaanse seizoen samen met het einde van het Peruaanse seizoen, met nog veel Wonderfuls uit Peru op de markt, vooral in Nederland. En supermarkten hebben de neiging om het overzeese seizoen te verlengen, wat de start van de Spaanse aanvoer vertroebelt. De verkoop van Mollar loopt van oktober tot en met december/januari, maar de Europese markt blijft in die periode rode rassen vragen. We zien de Mollar het daardoor moeilijk hebben." 

Mollar de Elche wordt anderzijds in de Europese Unie erkend met een beschermde oorsprongsbenaming. Het rijpe fruit, met een schil waarvan de kleur varieert van romig geel tot rood, spreidt een mooi evenwicht tentoon tussen zuurgraad en suikers. De minimale Brixwaarde is 14 graden, zo stipuleert de Toezichtsraad van de BOB.

"Ook Egypte is een sterke concurrent aan het begin van het Spaanse seizoen, en Turkije in het laatste deel. We moeten erkennen dat beide landen prima granaatappelen telen. Ze hebben een zeer goed klimaat en er zijn vooral grote teeltbedrijven, bijna multinationals, actief. Ze doen dat zeer goed."

"Ze falen echter wat betreft het gebruik van gewasbeschermings-middelen en MRL’s", zegt José Manuel Riquelme. Op de lijst met waarschuwingen die de Europese Commissie deelt via het RASFF is inderdaad een groot aantal onderscheppingen bij de import van groenten en fruit uit beide landen te zien. Zo werden er in de eerste twee weken van februari al ruim 20 meldingen gedaan door verschillende EU-landen met betrekking tot de import van partijen Turkse en Egyptische groenten en fruit. "Ik weet niet of dit te maken heeft met een grotere plaagdruk of met minder strikte wetgeving, maar er zijn al supermarkten die vanwege deze problemen niet meer met die herkomsten willen werken", zegt José Manuel Riquelme.

Voor meer informatie:
Fruitum
Tel: +34 965 486 484 (Spanje)
fruitum@fruitum.es
https://www.fruitum.e

Publicatiedatum: