Nacho Doménech van Agromark (Spanje):

"We zitten nog steeds op 30% van onze normale broccoli-aanvoer"

Door de plotselinge temperatuurdaling ruim twee weken geleden in een groot deel van Spanje is er een ernstig tekort aan groenten, zowel kasgroenten als uit de buitenteelt, maar ook van enkele fruitsoorten. Bij de koolsoorten is de terugval in de aanvoer zeer groot, vooral bij broccoli. 

"Op dit moment zitten we nog steeds op 30% van de normale beschikbaarheid van broccoli. In het geval van bloemkool zitten we al op 70% en ook in Frankrijk lijkt die teelt zich wat te herstellen", zegt Nacho Doménech, CEO van Agromark, een teelt- en handelsbedrijf uit Murcia. "We zijn nu ruim twee weken zo bezig, maar het lijkt erop dat vanaf het weekend het weer zou kunnen verbeteren en de dagtemperaturen beginnen te stijgen tot 20ºC. Toch denk ik niet dat de aanvoer zich volledig gaat herstellen in de komende weken. Dat zal pas in de lente gebeuren", voegt hij eraan toe.

Bovendien is het winterbroccoli-areaal afgenomen, wat ook bijdraagt aan dit gebrek aan aanbod. "De schaarste aan water voor irrigatie in Alhama de Murcia en Lorca heeft ertoe geleid dat er veel minder broccoli is geplant. Daarom zullen we pas meer product zien verschijnen wanneer de oogst in andere teeltgebieden zoals Cieza begint. En dat is in de lente."

Door het aanbodtekort zijn de prijzen ondertussen fors gestegen. "Op de vrije markt hebben we nog nooit zulke prijzen gezien, maar het gaat natuurlijk niet om grote hoeveelheden, zodat de prijzen het gebrek aan kilo's niet compenseren. Op veilingen in de regio bereikt de prijs € 1,70 per kilo", zegt Doménech.

De meeste bedrijven zien zich gedwongen hun klanten van minder producten te voorzien en dat in een periode van grote vraag, vooral in landen als het Verenigd Koninkrijk. "Britse retailers vroegen ons om producten tegen gelijk welke prijs. Ze hadden immers bijna geen groenten meer in het schap, terwijl de consumptie volgens hen met 15 tot 20% was gestegen. De prijs van groenten is in het Verenigd Koninkrijk immers niet fel gestegen als gevolg van inflatie, zoals dat wel het geval is voor eieren, vlees en vis”, legt hij uit. “De winter is kouder geweest dan normaal in het Verenigd Koninkrijk, wat voor problemen heeft gezorgd in de lokale teelt van broccoli en bloemkool. Het aanbod zal er naar verwachting schaars zijn in de lentemaanden, wat ons kansen zal bieden om tegen goede prijzen te verkopen."

"Tot twee weken geleden, toen de koudegolf begon, liepen we een paar weken voor op het seizoen. In de late herfst en vroege winter was het immers behoorlijk warm en vochtig. Dat gaf anderzijds ook wat Botrytis-problemen, maar met de komst van de kou is dat euvel weer verholpen."

Nacho Doménech voorspelt dat de hoge teeltkosten, de schaarste aan irrigatiewater als gevolg van een beperktere wateroverheveling van de rivier de Taag naar de Segura en teeltbeperkingen omwille van de Mar Menor problematiek, de beschikbaarheid van broccoli in Europa zullen beïnvloeden in de komende seizoenen.

"De jaren van weelde lijken voorgoed voorbij. Discounters hebben de prijzen gehandhaafd en geld uit hun eigen zakken toegestoken om concurrerend te blijven, maar dat valt niet lang vol te houden. Het product zal steeds duurder worden, omdat de teeltkosten maar blijven stijgen. De prijzen kunnen het komende seizoen tussen de 10 en 15% hoger liggen. Ondertussen zal door het gebrek aan water het areaal voor broccoli en bloemkool aanzienlijk kleiner worden en eigenlijk zijn er nauwelijks alternatieven in andere teeltgebieden in Spanje of daarbuiten in de wintermaanden."

Voor meer informatie:
Nacho Doménech
O.P. Agromark, S.L
Casa Lugar Nuevo, 65.
30739 Torre de Pacheco (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968173201
nacho@agromark.es 
www.agromark.es 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.