Peruaanse granaatappelcooperatie bouwt pakstation

In Tacna in het zuiden van Peru, dicht bij de grens met Chili, is een ambitieuze nieuwe granaatappelplantage en pakstation gebouwd. Dit zal ten goede komen aan 100 kleine telers in dit fruitvliegvrije gebied in Peru, aldus een van de oprichters van Evergreen Agro Farms (EGA Farms), Roberto Persivale.


Aldo Fuster en Gaby Bronfman tonen de eerste oogst in hun verpakkingsruimte

"Vorig jaar was onze eerste oogst en we hebben 8 containers granaatappelen van uitstekende kwaliteit naar Europa geëxporteerd. We moesten een ander pakstation gebruiken, omdat de onze niet klaar was toen het seizoen begon (februari tot mei 2022) en we verscheepten het via de haven van Callao, die 1000 km van de vestiging verwijderd ligt. Dit jaar zullen wij onze verpakkingsinstallatie in de vrijhandelszone van Tacna gebruiken, op 50 km afstand van de haven van Arica in Chili, waar wij het komende seizoen 30 containers met granaatappelen willen verschepen. We zijn ook van plan een paar telersverenigingen van sinaasappelen te integreren voor een proefexport naar de VS in mei tot en met juli," aldus Persivale.

EGA Farms is een holding die drie dochterondernemingen heeft in de agribusiness die fruit exporteert met deelname van kleine telers in Tacna. Zoals bij elk nieuw bedrijf zijn er verschillende uitdagingen die ze moeten overwinnen, zegt Persivale.


Het team inspecteert bomen

"Eén uitdaging is ons bedrijfsmodel, zoals het financieren en opleiden van het groeiende aantal telers waarmee we samenwerken, meer dan 50 dit jaar en waarschijnlijk meer dan 100 in 2024. De certificeringsprocessen voor export zijn ook zeer veeleisend en de meeste telers hadden geen eerdere ervaring op dit gebied. Kwaliteitsgarantie en biologische controles vormen een integraal onderdeel van het bedrijf, aangezien dit vereist wordt door de lokale en bestemmingsautoriteiten voor tuinbouw, zoals Senasa in Peru en USDA en Aphis in de VS.

"Ons plan is om EGA USA in te schakelen voor het beheer van de import en distributie van onze producten, zodat we tegen 2024 ongeveer 300 containers met 3 tot 4 verschillende producten kunnen verladen. De belangrijkste strategische reden is dat Tacna het enige gebied is waar we vrij zijn van fruitvliegjes, net als in Chili. Chileens fruit hoeft geen koelbehandeling of bestraling te ondergaan, terwijl Peru dat wel doet. Dit vertraagt de introductie van ons fruit op de markt en zorgt voor enorme extra kosten voor ons fruit die worden doorberekend in het rendement van de telers. We geloven dat we het proces met de lokale Senasa kunnen regelen, maar hebben echt hulp nodig om niet alleen een grondig gestructureerd plan en proces met de betrokken instanties voor dit proces in de VS te ontwikkelen en ook contact te leggen met de belanghebbenden," legt hij uit.

Evergreen Agro werd in 2017 opgericht door Aldo Fuster, een bedrijfsleider uit Tacna, Gaby Bronfman, een Israëlische duurzame bedrijfsontwikkelaar, en Persivale, een sociale en milieugerichte ondernemer. Het doel van het bedrijf is het ontwikkelen van verschillende producten en diensten voor kleine telers in heel Peru. Zij zijn begonnen met het eerste project, de teelt van granaatappelen voor export, met de betrokkenheid van 23 kleine telers. Zij zijn early adopters die een technologiekit ontvingen met hoogwaardig biologisch materiaal voor granaatappelen uit Israël en een programma voor technologieoverdracht over het planten van de bomen tot en met de teelt.


Ze zijn ook begonnen met sinaasappelen te verpakken

"In 2018 hebben we Granadas del Sur opgericht, een duurzame onderneming met 20 ha land om een granaatappelplantage te ontwikkelen dat het aanbod van de kleine telers voor toekomstige export zal aanvullen en als demonstratiebedrijf voor hen zal dienen. We haalden € 374.556 op bij 10 investeerders, die we virtuele telers noemen. Evergreen Agro exploiteert de farm met ultramoderne pompen op zonne-energie en heeft een derde van het gebied beplant met granaatappelbomen.

"Het derde bedrijf ten slotte is EGA Agroindustrial, dat in 2022 werd opgericht en een miljoenen kostend pakstation heeft gebouwd om het fruit van onze geassocieerde granaatappeltelers en andere potentiële coöperatieve telers in het gebied die avocado's, sinaasappelen, zoete aardappelen en watermeloen telen, te bewerken. Wij geloven dat wij kunnen samenwerken met een deelgroep van ongeveer 1000 kleine telers in het gebied. De kwaliteit van het fruit is ook spectaculair door de verschillende klimaatomstandigheden," zegt een hoopvolle Persivale.

Voor meer informatie:
Roberto Persivale 
Evergreen Agro Farms
+51 941101 892
rpersivale@gmail.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.