Cycloon verwoest Noordereiland

Nieuw-Zeeland: Veel teeltgebieden onder water

Nieuw-Zeeland kampt met de gevolgen van de cycloon Gabrielle die het land maandagavond heeft getroffen. Premier Chris Hipkins heeft Gabrielle de grootste natuurramp van de afgelopen eeuw genoemd. Naar schatting is minstens een derde van de 5 miljoen inwoners van het land getroffen. In het land is de noodtoestand uitgeroepen.

De cycloon heeft aanzienlijke overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt op het Noordereiland, ten minste 4 mensen zijn omgekomen en verschillende mensen worden vermist. Honderden mensen moesten van daken worden gered en veel steden zijn nog steeds afgesloten door het water en ongeveer 225.000 mensen zitten zonder stroom.

De schade is het grootst in de kustgebieden in het uiterste noorden en aan de oostkust van het Noordereiland; Hawkes Bay, Coromandel en Northland behoren tot de zwaarst getroffen gebieden.

Telers van groenten en fruit hadden het al moeilijk na overvloedige regen in de zomer en een recente stortregen waardoor begin februari in Auckland de noodtoestand werd uitgeroepen.


Foto: @pwapwap

Klik hier om de helikopterbeelden te bekijken @pwapwap

Kiwi's 
"Het is nog vroeg en dus moeilijk om de omvang van de schade vast te stellen," zei de CEO van NZKGI, Colin Bond. "Aangezien cycloon Gabrielle door de meeste kiwiteeltgebieden in Nieuw-Zeeland blijft trekken, wordt er enige impact op de kiwisector verwacht. Terwijl onze gedachten uitgaan naar de getroffen telers, is de volledige omvang van de cycloon op dit moment nog niet bekend, omdat de situatie nog steeds in beweging is. NZKGI erkent ook dat sommige telers nog steeds te maken hebben met de recente overstromingen van begin deze maand."

"Wortels van kiwiplanten die gedurende langere tijd onder water staan door overstromingen lijden aan zuurstofgebrek, waardoor de planten uiteindelijk kunnen sterven. Daarnaast is er ook een bredere bezorgdheid over de recente klimaatomstandigheden, waaronder een gebrek aan zonlichturen, die gevolgen kunnen hebben voor de groei van het fruit nu de oogst nadert. Momenteel wordt beoordeeld in hoeverre deze problemen gevolgen kunnen hebben voor de oogst van dit jaar die naar verwachting in de komende weken zal beginnen."

Avocado
Volgens Jen Scoular, CEO van NZ Avocado, waren de avocadoboomgaarden al ongebruikelijk nat en viel er vrijdag en van zondag tot en met dinsdag nog eens 200-300 ml regen.

"De hevige wind kwam uit het westen, maar draaide toen vanuit het oosten, waardoor grote bomen, of grote takken van bomen, echte schade opliepen. Maar de meeste schade lijkt te zijn toegebracht aan zeer jonge bomen die volledig zijn omgevallen. Telers werden gisteren aangespoord om niet naar buiten te gaan zolang het nog hard waaide, dus velen moeten de volledige schade nog inschatten. In een aantal gebieden op het Noordereiland liggen de elektriciteit en de telecommunicatie plat, waardoor het moeilijk is om updates uit te wisselen. Kustgebieden in de Bay of Plenty zijn ook getroffen door de wind.

Het Nieuw-Zeelandse exportseizoen is grotendeels afgelopen, maar normaal gesproken hebben de telers genoeg fruit om de binnenlandse markt tot april/mei te bevoorraden, wanneer de avocado's voor het nieuwe seizoen rijpen.

"Veel van dat fruit kan zijn weggeslagen door de harde wind. Via onze website krijgen onze telers relevant advies over het beheer van stormschade aan boomgaarden. De telers kunnen de impact op hun oogst voor het volgende seizoen (november) nog niet inschatten. Veel nieuw fruit is omgewaaid door de wind of van de boom geblazen.

Appelen
De appeloogst in Nieuw-Zeeland is ook aan de gang en werknemers zijn in veiligheid gebracht. "Sommige arbeiders strandden dinsdag op het dak van hun accommodatie nadat nabijgelegen rivieren buiten hun oevers waren getreden door het ongekende weer. De arbeiders zitten nu veilig in een tijdelijk onderkomen en worden ondersteund door ons toegewijde welzijnsteam. We zijn dankbaar voor de steun van de hulpdiensten die onze mensen konden bereiken en in veiligheid konden brengen," aldus Gary Jones van Mr Apple tegen www.nzherald.co.nz 

"De eerste prioriteit is de veiligheid en het welzijn van alle Mr Apple medewerkers en we willen de families van onze Pacific medewerkers geruststellen dat iedereen veilig is en dat we hen steunen," zei hij.

"We werken er hard aan om de locatie en veiligheid van al onze medewerkers in de Hawke's Bay regio vast te stellen en de nodige ondersteuning te bieden, met name aan degenen die uit hun huizen zijn geëvacueerd."

Hij zei dat Mr Apple, zoals iedereen in de regio, geconfronteerd wordt met extreem beperkte communicatie en fysieke toegang, maar dat hij zich blijft richten op het welzijn van de mensen.

Een woordvoerder van Leaderbrand, een teler en leverancier van AGF met telers op het Noord- en Zuidereiland, zei dat er deze week tekorten aan AGF zouden ontstaan.

"Gisborne was volledig afgesloten, en er was geen mogelijkheid om met iemand te communiceren. We zullen de omvang van de schade pas morgen weten. Er zullen deze week tekorten aan producten zijn," zei ze tegen www.stuff.co.nz

Hoge golven rond de haven van Tauranga hebben er ook toe geleid dat alle schepen die de haven aandoen zijn opgeschort, meldt www.porttechnology.org

Bovendien zullen de havens van Auckland alle afgemeerde schepen vrijgeven en zal geen enkel schip meer mogen aanmeren tot 15 februari. Het kan langer duren, afhankelijk van hoe precair de situatie blijft.

De haven van Napier is sinds 13 februari 15.00 uur plaatselijke tijd gesloten.

Er zijn grote problemen met de bevoorradingsketen aangezien aardverschuivingen en overstromingen de levering van voedingsmiddelen in sommige gebieden onmogelijk hebben gemaakt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.