Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Roger Knoors, Geobas:

"Ondanks logistieke uitdagingen ziet de nieuwe Azerbeidzjaanse kaki-oogst er goed uit"

Tholen - De nieuwe kaki-oogst uit Azerbeidzjan is afgelopen december bij importeur Geobas binnengekomen. Dat had, vanwege het conflict in Oekraïne, echter nog wat voeten in de aarde. "Onze normale route gaat via Rusland, Wit-Rusland en komt vervolgens de grens over bij Polen. Die weg was nu natuurlijk onbegaanbaar, waardoor we een alternatieve route via Turkije moesten gebruiken. Het heeft er al met al voor gezorgd dat het fruit hier zes weken later dan gepland arriveerde, maar kwalitatief is het beter dan ooit", vertelt Roger Knoors van Geobas. 

De importeur is gespecialiseerd in de gedroogde en semi-gedroogde variant van de kaki. "De verse kaki's hebben we nog niet afgeschreven, maar voor nu kunnen we hierin niet concurreren met de Rojo Brillante variëteit uit Spanje. Deze ligt in veel supermarkt-schappen en vanwege de subsidie die hiervoor ontvangen wordt, kunnen we prijstechnisch nog niet opboksen tegen het Spaanse aanbod. De supermarkten letten in deze tijden nu eenmaal veel op de prijzen en elke cent duurder wordt overwogen."

En dus blijft de (semi-)gedroogde variant de hoofdmoot van het bedrijf, waarin ze verschillende toepassingen op de markt brengen. "Dit jaar hebben we ons droogproces in de fabriek in het noorden van Azerbeidzjan aangepast. We laten het fruit iets langer aan de bomen hangen, waardoor ze rijper zijn tijdens het drogen. Dit geeft een nog zachtere smaak en hogere intensiteit van de kleur. Daar zijn we heel tevreden over en krijgen we bovendien goede feedback van terug."

De afzet van Geobas zit voornamelijk in marktkramers, groothandels en verpakkers door Nederland, België en Duitsland. "Verder zijn we sinds kort ook aanwezig in Luxemburg en zijn we in gesprek met partijen uit Frankrijk en Italië."

Het kakiseizoen verloopt in Azerbeidzjan van half september tot en met begin februari. "Halverwege het seizoen wordt de oogst voor de eerste keer gedroogd en komt deze hierheen. In februari wordt de tweede oogst gedroogd, die we dan vervolgens halverwege maart in Nederland verwachten. Zo kunnen we jaarrond onze kaki's leveren. Helaas kwam de eerste oogst, door de vertraging, pas net voor de feestdagen in december binnen. Dat is wel zonde, want we zien dat de vraag rond de winterdagen altijd wel piekt. In de zomer is er veel concurrentie van ander fruit, maar in de winterdagen wordt er graag naar onze kaki's gegrepen. Zo hebben we ook een variant, waarbij Meesterchocolatier Geert-Jan Heesterbeek onze gedroogde slices half in biologische Valrhona puur chocolade uit Peru drenkt. Dit item is ook het hele jaar door leverbaar en zeer geliefd tijdens de feestdagen."

De handelaar ziet dan ook een steeds grotere bekendheid van de kaki ontstaan onder de consument. "Het fruit wint steeds meer terrein. Het is lang een onbekende fruitsoort geweest voor velen, maar we zien dat het meer en meer opgepakt wordt. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook testen gedaan bij scholen met onze gedroogde variant als gezonde fruitsnack. Voor snoepen werd het door de kinderen echt gewaardeerd en leken ze het bovendien te verkiezen boven ongezonde snacks gedurende de pauzes. De kaki komt steeds meer op de kaart en onze variant is daar een goede toevoeging op. Samen met onze relaties kunnen we de komende tijd blijven bouwen en groeien. Daar gaat de nodige tijd in zitten, maar ik ben ervan overtuigd dat we dit mooie fruit een vaste waarde in het schap kunnen geven."

Voor meer informatie:
Roger Knoors
Geobas
Slagmolen 4 A04
6229 PP Maastricht
06 31 35 48 49
info@geobas.eu  
www.geobas.eu   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.