Zespri blikt terug op afgelopen twee seizoenen en verandert strategie

Zespri staat stil bij wat er de afgelopen twee jaar is misgegaan en bekijkt hoe de zaken voor 2024 weer op de rails kunnen worden gezet.

Door de verwoestende vorst eind vorig jaar zal de oogst van dit seizoen aanzienlijk dalen. Chief executive Dan Mathieson vertelde Rural News dat dit tussen 10% en 20% zal liggen, maar waarschijnlijk dichter bij 20%, waarbij sommige telers hun hele oogst zullen verliezen.

Zespri verwacht dat het exportvolume ongeveer hetzelfde zal zijn als vorig seizoen. De verwachting was dat het in 2023 hoger zou zijn, omdat er extra fruit in productie komt.

De vorst verergerde de problemen van het vorige seizoen, waarin de kwaliteit van het fruit aanzienlijk daalde en enkele van de belangrijkste markten zich zorgen maakten over het fruit. Mathieson zegt dat een grote uitbraak van Covid-19 toesloeg op het hoogtepunt van de oogst van 2022 en dat door een groot tekort aan arbeidskrachten veel fruit fysiek beschadigd raakte in de hele toeleveringsketen als ook in de pluk- en naoogstwerkzaamheden.

Mathieson waarschuwt dat het niet alleen een kwestie is van volledig focussen op het oogsten van het fruit; hij zegt dat Zespri een stap terug doet en een complete reset van de hele sector uitvoert. Dit omvat de hele toevoerketen en de vraag of de huidige stimulansen de gewenste resultaten opleveren, namelijk de productie van vroeg fruit van hoge kwaliteit dat het hele seizoen kan worden bewaard.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.