Geert Baecke, Tino's Fruit:

"De prijzen die nu voor trostomaten worden betaald, heb ik nog nooit meegemaakt"

Tholen - De kasgroentenprijzen gaan momenteel door het dak. "Paprika, courgette, aubergine, tomaat en komkommer. Alles is duur", vertelt Geert Baecke van Tino's Fruit. "We wachten met smart op de Nederlandse en Belgische handel, maar de komende weken zal er een groot probleem ontstaan om aan product te geraken."

De vraag ligt, zo legt de handelaar uit, daarentegen op een prima niveau. "Met het mooie weer trekt de kust weer aan, maar er komt simpelweg veel te weinig uit het zuiden. In december hadden ze in Spanje een goede opbrengst, maar nu hangt er gewoon niet veel meer aan. Een kilo trostomaten ging vandaag op de veiling voor 5 euro per kilo. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Gewone Belgische tomaten, niet eens topkwaliteit, gaat voor bijna 4 euro weg. Als ik dat moet doorberekenen aan mijn klanten, moet ik 30 euro vragen. Dan kijken ze me aan of ik gek ben."

En dus zal het de komende weken nog wel moeilijk blijven voor de groothandel. "Het is afwachten tot maart. We hebben ook een serre waar we kruiden kweken en vanmiddag was het daar 25 graden. Als dit aanhoudt en de temperatuur blijft stijgen, zal er wel weer product bij komen. Alleen zal dit niet direct beschikbaar zijn, want het heeft tijd nodig om te groeien. Het zal echter komende maand wel gaan beteren. Dat kan haast niet anders. Desalniettemin is het dan weer oppassen dat alles niet in één keer op de markt komt, want dan keldert de prijs straks naar een minimum."

Aan de andere kant verloopt de handel van het fruit relatief stabiel. "Bij de appelen, peren en sinaasappelen zien we geen uitschieters. De prijzen zijn daar op een prima niveau. Alleen aardbeien is natuurlijk ook een heikel puntje. Daar is de situatie niet anders dan bij de kasgroenten. Het Nederlandse en Belgische aanbod is beperkt. Zeker in België, waar de aardbeien voor bijna 8 euro gingen."

Voor meer informatie:
Geert Baecke
Tino's Fruit
Sluisstraat 55-57
8300 Knokke-Heist, België
+32(0)50 612201
geert@tinos.be         
www.tinos.be     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.