Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kaki’s: Klein aantal spelers en kort seizoen

De wereldmarkt van kaki’s wordt beheerst door een beperkt aantal landen. China is met zeer grote afstand de belangrijkste producent. Spanje is de belangrijkste exporteur. Azerbeidzjan en Oezbekistan
exporteren aanzienlijk, maar de kaki’s uit die landen gaan vrijwel allemaal naar Rusland of andere landen in de regio. China neemt 11% van de export voor zijn rekening, maar ook de Chinese kaki’s blijven veelal in de regio.

Rusland is met afstand de belangrijkste importeur. Vietnam is de tweede en dan volgt Duitsland. Andere grotere importlanden zijn Oekraïne, Kazachstan, Italië, Frankrijk, Wit Rusland, Polen, Thailand
en Litouwen. Nederland en België zijn heel kleine spelers.

90% import EU-landen uit Spanje
In de EU domineert Spanje de kakimarkt. In het kalenderjaar 2021 importeerden alle EU-landen tezamen (incl. product voor re-export) 153.000 ton kaki’s. Dat was overigens minder dan in de beide voorgaande jaren. Toen was dat ruim 180.000 ton. In 2021 was van de 153.000 ton EU-import naar schatting 15.000 ton re-export. De EU- landen importeerden in het afgelopen jaar 133.000 ton uit Spanje. Rond de 90% van alle import in EU-landen betrof derhalve Spaanse kaki’s. Het Spaanse product wordt dan onder de naam Spaanse PersiMon op de markt gebracht. PersiMon is de handelsnaam van Spaanse kaki's met een beschermde oorsprongsbenaming. De naam wordt bewust met één 'm' gespeld om onderscheid te maken met de Internationaal veelal gebruikte naam persimmon. De beschermde oorsprongsbenaming van Spaanse kaki’s garandeert dat het fruit van het ras Rojo Brillante is en afkomstig is uit de regio Ribera del Xúquer, waar het voor het eerst werd ontdekt.

Andere EU-leveranciers
Naast de 133.000 ton die de EU27-landen vorig jaar uit Spanje importeerden werd er niet meer dan ca. 5.500 ton uit andere landen ingevoerd. Italië met 2.750 ton en Portugal met 1.100 ton en Zuid-Afrika met 550 ton waren de andere leveranciers van enige betekenis.
De grootste importeur binnen de EU was vorig jaar Duitsland 45.000 ton gevolgd door Italië met 24.000 ton, Frankrijk met 20.000 ton, Polen met 13.000 ton en Litouwen met 12.500 ton.

Nederland en België kleine spelers
Volgens Eurostat cijfers importeerde Nederland in het afgelopen jaar 4.800 ton kaki’s. In de beide voorgaande jaren was dat meer, nl. 6.400 ton in 2020 en 7.300 ton in 2019. Driekwart van de kaki's kwam uit Spanje. Zuid-Afrika en Duitsland waren de volgende twee, maar de hoeveelheden waren met resp. 540 en 500 ton beperkt van omvang.

Op basis van exportcijfers van de diverse landen blijkt dat er zo bezien wel meer naar Nederland is gegaan. Bij Spanje zou het gaan om 7.500 ton en bij Zuid-Afrika om 1.200 ton. De export van alle
landen naar Nederland bedroeg vorig jaar 9.200 ton en in 2020 zelfs bijna 14.000 ton. België importeert jaarlijs 2’a 2.500 ton, voornamelijk kaki’s uit Spanje. Spaande exportcijfers geven een grotere hoeveelheid aan, nl. ca. 4.000 ton. 

Spanje exporteert naar heel veel landen
Volgens het Spaanse ministerie van Landbouw worden er jaarlijks in Spanje tussen de 450’ en 500.000 ton kaki’s geteeld. Uiteindelijk wordt hiervan rond de 200.000 ton geëxporteerd. Het aantal landen waar Spaanse PersiMons naartoe gaan is best groot. Naar rond de 30 gaat meer dan 1.000 ton per jaar. Duitsland, Italië, Frankrijk, Polen, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Marokko zijn de belangrijkste afnemers. Vorig jaar ging een kleine 150.000 ton naar EU-landen en bijna 40.000 ton naar landen buiten de Gemeenschap waaronder naast het Verenigd Koninkrijk en Marokko o.a. ook Saoedi- Arabië, Oekraïne, Zwitserland en Wit-Rusland.

Export Israël stelt niet veel meer voor
Israëlische kaki’s zijn een speciaal ras en komen onder de naam “Sharon” op de internationale markt. Israël exporteert tegenwoordig veel minder Sharonfruit dan voorheen. De laatste jaren worden er
jaarlijks nog maximaal enkele 100den tonnen in de EU ingevoerd. Ook naar elders in de wereld exporteert Israël veel minder dan voorheen. Vorig jaar exporteerde Israël voor ruim 3 miljoen euro aan kaki’s vooral naar Rusland. In 2013 en 2014 was dat veel meer dan 20 miljoen dollar. Nederland was toen na Rusland de tweede afnemer.

Kort seizoen en daar buiten weinig aanbod
Het exportseizoen van Spaanse PersiMon loopt van oktober t/m januari met aan de randen daarvan aanbod van minimale hoeveelheden. Het seizoen van de andere grote exportlanden in Centraal-Azië en China valt samen met het Spaanse. Zuid-Afrika, Brazilië en Chili zijn de enige landen van betekenis die daar buiten kaki’s exporteren. Zuid-Afrika levert ze vooral in mei en juni maar zoals gezegd gaat het om kleine hoeveelheden.

Klik hier voor de achtergrondcijfers

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com    
fruitvegfacts@gmail.com    

Publicatiedatum: