Perenteler Aard Robaard bestelt drie grote mobiele nachtvorstbestrijdingsmachines

"Het beregenen ging me steeds meer tegenstaan"

Tholen - Hoewel teler Aard Robaard van Akkerbouw- en Fruitteeltbedrijf De Meerhof uit Dronten deels de mogelijkheid heeft om zijn fruit te beregenen, laat hij zijn beregeningsinstallatie binnenkort voor wat die is. De teler heeft namelijk geïnvesteerd in drie mobiele nachtvorstbestrijdingsmachines van FrostFans. "Ik kwam Ernst Slabbekoorn van ForstFans op de Zeeuwse Fruitteeltdag tegen en was meteen enthousiast over de werking van de machines. Daar werd ik in bevestigd toen ik de goede ervaringen hoorde die collega-fruitteler Antoin Verwoerd met de machines had opgedaan."


Aard Robaard met Ernst Slabbekoorn en Johan Vogel op de Zeeuwse Fruitteeltdag

"Ik was van plan om één machine te bestellen en dat te combineren met beregening, maar het idee om met twee systemen te werken ging me steeds meer tegenstaan. Ik ben nooit echt blij geweest met het beregenen en heb uiteindelijk drie machines besteld, zodat we ons hele bedrijf met de machines nachtvorstvrij kunnen houden", vertelt de teler. Ik heb een rechthoekige kavel van 700 bij 300 meter met een middenpad. Deze machines hebben een bereik van 150 meter aan weerszijden, dus dat kan ik met drie grote machines perfect afdekken."

"Er kleven gewoon teveel nadelen aan het beregenen. Het voelt niet goed om koud water op de bloem aan te brengen, de infectiedruk is groot, bovendien kan het nat zijn in de boomgaard, is de kans op uitspoeling groot en kun je niet meer stoppen als je de beregening hebt gestart. Daar wilde ik vanaf zijn", aldus Aard. "Het mooie van deze machines is dat je geen schade berokkent aan de peren. De machines zijn boven de boomgaard bezig en trekken de warme lucht uit de inversielaag naar beneden en vermengen die met koude lucht aan de grond, zo blijven de bomen mooi droog."

Hoewel Aard vooralsnog geen grote nachtvorstschade heeft gehad, verwacht hij dat de kwaliteit van zijn Conference-peren wel een impuls zullen krijgen. "We hebben wel jaren gehad dat we veel meer flesvormige peren hadden dan collega-telers. Dat wil je niet, uiteindelijk wil je continuïteit in je kwaliteit krijgen. Bovendien zie ik nog wel mogelijkheden om de machines te combineren met onze akkerbouwactiviteiten, bijvoorbeeld in de uienteelt of om de producten te drogen in de kapschuur."

Ook het gebruiksgemak was voor de perenteler een reden om te investeren in de machines. "Met beregenen is het altijd gedoe. Deze machines kunnen ook een keer voor niks draaien, maar dan ben je hooguit wat brandstof kwijt. Deze machines start je zo op en zijn als ze aankomen binnen tien minuten operationeel. Je kunt eigenlijk niet voor verrassingen komen te staan."

Swift International heeft nog machines uit voorraad beschikbaar voor levering dit voorjaar.

Voor meer informatie:
Aard Robaard
De Meerhof
Tel.: +31 ())6 51 39 24 67
aard@demeerhof.nl
www.demeerhof.nl

Voor meer informatie:
Ernst Slabbekoorn                                                            
Swift International                                      
Absdaalseweg 53 a
4561 GE Hulst                         
sales@frostfans.eu       
www.frostfans.eu 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.