Ellen Sebrechts, Sebrechts Groenten en Fruit:

"Bij gebrek aan Nederlandse en Belgische aardbeien grijpt men voor Valentijn naar het Spaanse aanbod"

Tholen - De prijzen van de aardbeien zijn in de weken naar Valentijn zeer hoog geweest. Valentijn is uiteraard het moment bij uitstek voor aardbeien, maar het Nederlandse en Belgische aanbod is, zoals bekend, uiterst beperkt. "Tel daarbij op dat de Spaanse aanvoer ook schaarser werd en het resulteert in hoge prijzen. Bovendien varieerden de Spaanse aardbeien sterk in kwaliteit", vertelt Ellen Sebrechts van Sebrechts Groenten en Fruit. 

"Het liefst werken we nog altijd met het inlandse (Nederland en België) aanbod. Deze winnen het kwalitatief, naar mijn mening, van het Spaanse, maar er zijn slechts een handvol telers aan het plukken", vervolgt Ellen. "Daardoor merken we dat men bij gebrek aan Nederlandse en Belgische aardbeien voor Valentijn grijpt naar het Spaanse aanbod . Echter zijn deze ook heel duur, waardoor je het aantrekkelijk moet maken voor je klanten. Een bakker is best bereid één keer meer te betalen voor zijn fruit op de taart, maar als de prijzen rond de 6 à 7 euro blijven hangen, is het eigenlijk niet door te berekenen naar de consument."

Het heeft ervoor gezorgd dat de onderneemster richting Valentijnsdag een speciale verpakking heeft geprobeerd. "Eén van onze importeurs was daar opgesprongen; een plastic hartje met daarin de aardbeien. We kunnen toch wel zeggen dat dit een groot succes was. Klanten die normaal absoluut alleen het inlandse product wilde hebben, probeerden nu opeens wel de Spaanse aardbeien. We hadden er echt veel ingekocht, maar alles was op 1 dag uitverkocht. Hetzelfde hebben we overigens gedaan met de blauwe bessen. Dit was heel leuk om aan te kunnen bieden en bovendien zag je dat verpakking alles doet voor een klant. Dan maakt de rest een stuk minder uit. Het viel, zeker bij onze vrouwelijke klanten, in de smaak om hun kraam mee te versieren."

Nu na Valentijn lijkt de vraag van de aardbeien daarentegen ook weer in te storten. "We hadden gisteren gelijk de helft van de vraag van ervoor. Men is na de feestdag toch weer minder bereid de dure prijzen te betalen. Het blijft ook bijzonder te noemen dat sommige dingen blijven verkopen. Alles is zo duur geworden, maar zaterdag was de eerste lentedag. Dan heeft men weer goesting in fruit. Het is heel fijn om te zien hoe het zonnetje invloed heeft op de verkoop en hoe goed de marktkramers en winkeliers bijgevolg verkopen", legt Ellen uit.

Citrus en druiven
Hardlopers bij Sebrechts zijn op het moment voornamelijk het citrus en de druiven. "Het Spaanse citrus is echt super nu. De kwaliteit van de clementines en sinaasappelen is goed en bovendien kunnen we veel verschillende variëteiten aanbieden. Daar krijgen we veel positieve feedback over. Het voordeel hiervan is ook dat de prijzen op een goed niveau liggen. Niet te duur, omdat het aanbod op dit moment voldoende is." Daarnaast lopen de druiven bij de groothandel goed door. "Zeker de druiven uit Peru zijn heel goed. Het is rond deze periode topaanbod, wat betreft de druiven. Alleen zijn deze ook wel aan de dure kant geweest heel de winter door de hoge transport- en teeltkosten."

Ten slotte heeft Sebrechts Groenten en Fruit ook de eerste asperges van het nieuwe seizoen recent aangekocht. "Het is altijd een mooie tijd als het aspergeseizoen weer gaat beginnen. We kijken uit naar de komende maanden als het zonnetje weer gaat schijnen en het inlandse aanbod van asperges, bessen en daarna kersen weer de markt op komt."

Voor meer informatie:
Ellen Sebrechts
Sebrechts Groenten & Fruit
Kielsbroek 4
2020 Antwerpen, België
+32 32374192
info@sebrechtsfruit.be   
www.sebrechtsfruit.be       


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.