"Toekomst groothandelsmarkt Keulen meer dan ooit in gevaar"

Het besluit van de gemeenteraad van de stad Keulen uit 2007, met als doel om de groothandelsmarkt in Keulen te verplaatsen van de huidige locatie in Raderberg naar Marsdorf, is dit jaar al zestien jaar oud en nog steeds niet uitgevoerd. Al in 2020 had de verhuizing van de groothandelsmarkt naar Marsdorf voltooid moeten worden. Medio 2021 is er een commissie gevormd bestaande uit het stadsbestuur, politici, de Industrie- en Handelskamer Keulen en de belangen-gemeenschap Kölner Großmarkt, om eindelijk vooruitgang te boeken en de belangen van handelaren, de stad Keulen en ondernemers op de groothandelsmarkt Keulen af te wegen.

"Zes gezamenlijke vergaderingen later is het resultaat ontnuchterend, en is de toekomst van de groothandelsmarkt Keulen meer dan ooit in gevaar", zegt Michael Rieke, woordvoerder van de belangengemeenschap Kölner Großmarkt. "In plaats van te proberen om belangen met elkaar in overeenstemming te brengen, verkondigt het stadsbestuur slechts haar standpunt en deelt haar plannen mee. De overige betrokkenen uit de politiek, van de Industrie- en Handelskamer Keulen en de belangengemeenschap Kölner Großmarkt zijn slechts toekijkers en kunnen hooguit hun ongenoegen uiten.

Een gesprek met de burgemeester over dit onderwerp in november 2022 liet ook al dezelfde houding van het stadsbestuur zijn. "Parkstadt Süd komt eraan!", luidde de inleiding van de burgemeester tijdens het 'gezamenlijke gesprek', dat meer het karakter van een audiëntie had. De handelaren en ondernemers moeten de feiten (gecreëerd door het stadsbestuur en enkele politieke krachten) accepteren, aldus de burgemeester. Het was ook haar idee om voetbalclub FC Köln een terrein in Marsdorf aan te bieden, want "daar was voldoende ruimte".


Handelaren op de groothandelsmarkt in Keulen. Met de klok mee: Michael Rieke en Fermin Montaner Reinhardt, Christian Fischermann van Wolf, Norbert Heep van Früchte Heep en Akif Ulas van Fruitalia. 

Stad Keulen wil zich terugtrekken uit exploitatie
In dit gesprek werd aan de ene kant meegedeeld dat de planning voor het verkleinde oppervlak was afgerond en dat het stadsbestuur in november 2022 een aanbesteding zou uitschrijven om een investeerder te zoeken voor de bouw en exploitatie. Voor de burgemeester was het duidelijk dat dit project er tegelijkertijd toe zou leiden dat de stad Keulen zich zou terugtrekken uit de exploitatie van de Keulse groothandelsmarkt als onderdeel van de openbare dienstverlening. Ook dat was een feit waarmee de handelaren en ondernemers zich zouden moeten verzoenen.

"Met het creëren van een steeds groter wordende verwarring, een soort kunstmatige chaos, probeert het stadsbestuur tegelijkertijd de handelaren en ondernemers van de Keulse groothandelsmarkt de zwarte piet toe te schuiven voor het geval dat de stad Keulen in de toekomst geen groothandelsmarkt meer heeft. Sinds de laatste raadsvergadering van 9 februari 2023 richt de aandacht van het stadsbestuur en de politiek zich op het banenverlies (circa 3.500 arbeidsplaatsen) van het concern Ford. Ondertussen is ook het concern Lufthansa in beeld gekomen met zijn overwegingen om zich in Keulen te vestigen. De gespannen relatie tussen de verzekeraar DEVK en de stad Keulen is eveneens bekend. Dit is nu eenmaal hoe bedrijven opereren en het stadsbestuur en de politiek zijn zich daar ook heel goed van bewust. Nu wil men zich inzetten voor het behoud van arbeidsplaatsen bij Ford", aldus de belangengemeenschap.

In dit licht is het des te onbegrijpelijker dat de stad Keulen haar eigen bedrijf, de groothandelsmarkt, die als handelsplatform aan ongeveer 160 bedrijven een bestaan en aan ongeveer 2000 werknemers werkgelegenheid biedt, zo vanzelfsprekend tegen de muur laat lopen. "Hamburg, Berlijn, München en Frankfurt zijn slechts voorbeelden van grote Duitse steden met functionerende groothandelsmarkten. Om over andere Europese landen nog maar niet te spreken, grote steden zoals Parijs en Verona laten zien hoe het moet. Ook het feit dat het voortbestaan van veel bedrijven en veel arbeidsplaatsen afhankelijk zijn van de werking van de groothandelsmarkt Keulen, wordt door de verantwoordelijken van de stad eveneens genegeerd."

Het stadsbestuur heeft geen enkele ambitie om een moderne, aantrekkelijke groothandelsmarkt op te richten voor het behoud en de creatie van arbeidsplaatsen, voor de bevordering van de vrije concurrentie, voor de uitbreiding van het distributieplatform van de regionale telers en biologische producten. "Er wordt nog niet eens erkend dat de groothandelsmarkt een essentieel onderdeel is voor de basisvoorziening van de burgers met levensmiddelen. Hier wordt het oligopolie van de levensmiddelconcerns toegeschreven in staat te zijn om dit zelfs in tijden van nood te kunnen garanderen. Zeker op dezelfde manier als het momenteel in de energiesector gaat. De burger wordt geacht steeds hogere kosten te betalen."

In het belang van de hier gevestigde handelaren en ondernemers, de werknemers die hier werken en hun gezinnen, de handelaren en ondernemers die hier inkopen doen, de leveranciers en dienstverleners die hier actief zijn en uiteindelijk ook alle burgers van Keulen, roepen wij de politiek en het stadsbestuur op om de groothandelsmarkt eindelijk de prioriteit te geven die zij verdient en passende maatregelen te nemen die aan de ene kant het voortbestaan van de groothandelsmarkt op de huidige locatie garanderen, en aan de andere kant een verplaatsing naar een locatie met voldoende oppervlak mogelijk maken.

Volgens het bestuur van de belangengemeenschap is elke vorm van participatie van de stad Keulen essentieel voor de bouw en exploitatie. "Wij verwerpen een volledige privatisering van de groothandelsmarkt. En ook een sluiting van de groothandelsmarkt op de huidige locatie zonder enig alternatief wijzen wij af. Wij beschouwen het nog steeds als de plicht van de stad Keulen om een groothandelsmarkt als gemeentelijke exploitatie of op zijn minst met gemeentelijke deelname in stand te houden, zoals de gemeenteraad van Keulen in 2007 ook zelf heeft verklaard."

Eisen van de belangengemeenschap aan de politici en het stadsbestuur
"Wij verwerpen een verplaatsing naar een oppervlak dat verkleind is tot ongeveer tien hectare, een planning van een bouwwijze met twee verdiepingen, een berekend verlies van handelaren en ondernemers met een gelijktijdige terugtrekking van de stad Keulen uit de financiering van de toekomstige groothandelsmarkt. Wij eisen een moratorium voor alle projecten die de werking van de groothandelsmarkt op de huidige en toekomstige locatie aantasten. Dit geldt in ieder geval voor de bouw van Parkstadt Süd, de uitbreiding van de noord-zuid spoorlijn, het masterplan 'Stadtgrün' en de mogelijke komst van FC Köln op de locatie van de toekomstige groothandelsmarkt in Marsdorf", wordt er gepleit.

"Wij eisen een terugkeer naar de planning over het oorspronkelijke oppervlak van 24 hectare in Marsdorf, of anders een nieuwe zoektocht naar een geschikte locatie. De handelaren en ondernemers moeten tegelijkertijd de garantie krijgen dat zij tenminste tot 2028 op de huidige locatie in Raderberg kunnen blijven."

Voor meer informatie:
Michael Rieke
Interessengemeinschaft Kölner Großmarkt e.V.
c/o Fermin Montaner GmbH & Co. OHG
Marktstraße 10
D-50968 Köln, Duitsland
Tel: +49 (0)221 934730 42
info21@koelner-grossmarkt.de 
www.koelner-grossmarkt.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.