Proef in Egypte: aardappelras bestand tegen hoge zoutgehaltes

De Nederlandse pootgoedveredelaar HZPC heeft een proef omtrent zoutgehalte in Egypte afgerond met een oogstevenement dat eind januari werd georganiseerd. De proef is bedoeld om vast te stellen welke aardappelrassen het best geschikt zijn voor het klimaat, de bodem en de zoutomstandigheden in Egypte.

Volgens Jeroen Bakker, hoofd veredeling bij HZPC, "komt de proef als antwoord op het probleem van het toenemende zoutgehalte in de bodem en het irrigatiewater, dat een echte uitdaging vormt voor aardappeltelers. De proef is daarom van groot belang, niet alleen voor ons maar ook voor de telers die met dit probleem worden geconfronteerd."

De proef is het resultaat van een samenwerking die 5 jaar geleden begon in het kader van het "Desalt Project" en in samenwerking met de Egyptische autoriteiten, de Nederlandse ambassade in Egypte en Egyptische en Nederlandse bedrijven. "We hadden de proef in ons eentje kunnen uitvoeren, maar de beste aanpak was om relevante partijen erbij te betrekken, te overleggen met lokale telers en de nationale autoriteiten erbij te betrekken. We willen dat de resultaten van de proef bekend worden en door de telers worden overgenomen en het is zinvol om hen in een vroeg stadium erbij te betrekken."

De rol van de 'Zoutdokters' was bijzonder belangrijk, aldus Bakker, "omdat hun deelname ons in staat stelde alle nodige metingen te verrichten om de proef te laten plaatsvinden."

Bakker: "De proef is uitgevoerd met 51 aardappelrassen, op drie zoutgehaltes, inclusief een controlegroep, om af te leiden welke rassen en nieuwe veredelingslijnen het zware zoutgehalte in het irrigatiewater aankunnen, op zandige woestijngrond en in een warm klimaat. We hebben nu voor een paar opeenvolgende jaren de winteroogst. In de komende maanden zullen we de tests op de voorjaarsoogst voortzetten."

De resultaten zijn overtuigend, aldus Bakker. "Verschillende rassen deden het erg goed, vooral het ras Sagitta, dat bijzonder goed presteerde en een hoge tolerantie voor het zoutgehalte vertoonde. De grootte en de kwaliteit van de knollen van dit ras zijn zeer goed, evenals de opbrengst."

Deze resultaten zijn direct bruikbaar, concludeert Bakker. "De rassen die in deze proef zijn bevestigd, waaronder Sagitta, zijn al commercieel en we kunnen ze direct leveren." HZPC levert aan telers in de landen rond de Middellandse Zee. "In het Midden-Oosten zullen telers uit Saoedi-Arabië, Koeweit en Egypte, zeker geïnteresseerd zijn in de Sagitta en we kijken ernaar uit om met hen samen te werken."

Voor meer informatie:
Jeroen Bakker
HZPC Research BV
+31 (0)513 48 98 88
info@hzpc.com
www.hzpc.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.