Devaluatie Egyptische pond beïnvloedt Libanese druivenexport

De devaluatie van het Egyptische pond heeft gevolgen gehad voor Libanese druivenexporteurs, aangezien Egypte tot de vijf belangrijkste bestemmingen voor Libanese druiven behoort, aldus Moussa Zgheib, algemeen directeur van het Libanese druiventeeltbedrijf Bamo Zgheib.

"Dit jaar hebben veel exporteurs de Egyptische markt verlaten vanwege de devaluatie van het Egyptische pond. Libanese exporteurs hebben hierdoor grote verliezen geleden, maar we zijn bezig met een inhaalslag en contracteren klanten in andere landen," aldus Zgheib.

Libanon heeft een grote druiventeelt, volgens de teler. "Er komen elk jaar meer dan een miljoen nieuwe druivenstokken in productie, en het grootste deel van het fruit is van hoge kwaliteit. De populairste rassen zijn de Red Globe, Black Pearl, Black Magic, Crimson Seedless en Scarlett Royal en de Arra-rassen. We exporteren naar Egypte, de VAE, Koeweit, Oman, Kenia, Nigeria en Rusland en we krijgen steeds meer bestellingen vanuit Europese landen."

De weersomstandigheden van dit jaar vergroten de bezorgdheid van de telers, aldus Zgheib. "Gewoonlijk is het Libanese weer vaak koud en gunstig tijdens de oogst. Momenteel hebben we te maken met een stijging van de temperaturen, wat gevolgen heeft voor de kleur van het fruit. We oogsten de druiven alleen in de vroege ochtenduren en vervoeren ze snel naar de koelopslag om de kwaliteit en de houdbaarheid te behouden."

"Ons voordeel is onze expertise in de druiventeelt," legt Zgheib uit. "We zijn een familiebedrijf dat al sinds de jaren '60 druiven exporteert en we hebben historische klanten die we blijven bedienen, vooral in Egypte. We hebben momenteel een premiummarkt met beperkte hoeveelheden, ongeveer 40 containers die per jaar worden geëxporteerd, maar van superieure kwaliteit."

Moussa Zgheib maakte deel uit van een delegatie van Libanese exporteurs die eind 2022 de VAE bezocht om klanten te ontmoeten. "Het bezoek was interessant, we hebben contracten gesloten en konden informatie uitwisselen met onze klanten. Wat ons nu bezighoudt, is het verbeteren van de voorwaarden voor opslag en presentatie van de producten bij onze klanten, vooral omdat de druiven gemakkelijk beschadigd raken. Op dit gebied boeken wij vooruitgang."

"Naast de Arabische Golfstaten willen we ook onze aanwezigheid op de Europese markt vergroten," voegt Zgheib eraan toe. "Ik neem elk jaar deel aan Fruit Logistica en ik heb dit jaar contracten kunnen afsluiten met Europese klanten. Dit is nodig, gezien de moeilijkheden die we hebben met onze gebruikelijke markt in Egypte."

Bamo Zgheib breidt zijn activiteiten dit seizoen uit met een nieuw bedrijf. "We zijn van plan onze teelt van Scarlett-rassen, die zeer succesvol zijn, te verhogen. De eerste oogst van dit nieuwe bedrijf zal over twee jaar beschikbaar zijn," besluit de teler.

Voor meer informatie:
Moussa Zgheib
Bamo Zgheib
+9613757474
moussa_zgheib@hotmail.com
info@bamozgheib.com
www.bamozgheib.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.