Tanzaniaanse telers hoopvol nu de EU verbod op sopropo opheft

Het recente besluit van de Europese Unie om het verbod op de invoer van sopropo op te heffen, geeft de Tanzaniaanse telers nieuwe hoop op een hoger inkomen. In november 2022 schortte de Europese Commissie de uitvoer van sopropo uit Tanzania naar de EU-markt op, omdat er een quarantaineziekte zou zijn ontdekt. Zij eiste dat het land het verslag over het toezicht op de ziekte zou overleggen waaruit blijkt dat Thrips palmi niet voorkomt.

De Tanzania Horticulture Association (Taha), via de door het UNDP gefinancierde Horticulture Transformation for Inclusive Growth (HOTIGRO), moest ingrijpen door nauw samen te werken met de Tanzania Plant Health and Pesticides Authority (TPHPA) bij het uitvoeren van plaagcontrole in alle sopropo teeltgebieden in Tanzania.

Nu hebben laboratoriumproeven aangetoond dat Tanzania vrij was van Thrips palmi, en dat de sopropo ook werd geteeld in een gebied dat vrij was van Spodoptera frugiperda (legerrups). Het wetenschappelijk rapport werd vervolgens ter overweging voorgelegd aan de EU, die het verbod op de uitvoer van de in Tanzania geteelde sopropo naar haar markt ophief.

Bron: thecitizen.co.tz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.