De Duitse aardappelsector staat ook in tijden van crisis voor een betrouwbare, duurzame levering van verse levensmiddelen. Dat is de boodschap van Thomas Herkenrath, voorzitter van de DKHV, en Gero Hocker, landbouwpolitiek woordvoerder van de FDP-fractie in de Duitse Bondsdag, in hun welkomstrede tijdens de zeventiende internationale aardappelavond in Berlijn. In het kader van de Fruit Logistica ontving de DKHV op 7 februari in de balzaal van het Hilton Berlijn circa 450 gasten uit veertien landen, die meer dan 150 bedrijven en instellingen vertegenwoordigden.
Ook Nederland was goed vertegenwoordigd
Na drie jaar waarin persoonlijk samenkomen vanwege de coronapandemie onmogelijk was, waren alle betrokken ontspannen. Deskundigen vanuit de gehele bandbreedte van de aardappelsector kwamen in een feestelijke setting bijeen. De levendige bijeenkomst werd gekenmerkt door goede gesprekken. Talrijke nieuwe en jonge gasten maakten van de avond gebruik om persoonlijk informatie met elkaar uit te wisselen.
Klik hier voor de fotoreportage.
Aardappelsector staat op voor duurzame teelt
DKHV-voorzitter Thomas Herkenrath onderstreepte in zijn openingsrede de efficiëntie en betrouwbaarheid van de sector. Tegelijkertijd stelde hij eisen aan de politiek: "Aardappelen zijn een goedkoop, veilig en gezond voedingsmiddel van eigen bodem, die een centrale rol spelen in de voedingsstrategie van de Bondsregering. Breng dit alstublieft niet in gevaar door steeds meer bureaucratie en vaak praktijkvreemde overregulering. Als we zo doorgaan brengen we Duitsland als teeltland in gevaar en halen we onze eigen ambitieuze teeltdoelen niet. Er is een herbezinning nodig: naar een uniforme, zinvolle en begrijpelijke regulering van de aardappelsector in heel Europa."
Daarnaast zijn er nog de strengere privaatrechtelijke eisen van de retail. Er zijn aantrekkelijke alternatieven voor de telers, die de teelt van consumptieaardappelen in hun eigen bedrijf steeds vaker kritisch zouden bekijken.
Ook Gero Hocker, lid van de Duitse Bondsdag, sprak zich uit tegen het nog meer belasten van bedrijven uit de aardappelsector met bureaucratie: "De aardappelsector heeft al veel gedaan om aan de maatschappelijke eisen op het gebied van een duurzame teelt te voldoen. We hebben waardering nodig voor het werk van degenen die zich inzetten voor een veilige voedselvoorziening. De politiek moet hierbij haar bijdrage leveren, zodat de randvoorwaarden ook in de toekomst een duurzame, stabiele en voor de bedrijven levensvatbare landbouwproductie blijven garanderen. Ik zal dit met mijn werk ondersteunen."
Enorme flexibiliteit bewezen
Ondanks de bureaucratische uitdagingen heeft de sector haar efficiëntie bewezen met het oog op de verstoorde internationale leveringsketens en de gevolgen van de energiecrisis. "De middenstandse aardappelhandel heeft in deze tijden van crisis een enorme flexibiliteit bewezen. De voorziening van de bevolking met goedkope consumptieaardappelen was altijd gegarandeerd. We hebben laten zien dat de mensen op ons kunnen vertrouwen", benadrukte DKHV-voorzitter Thomas Herkenrath.
Na levendige discussies, het aanknopen van nieuwe contacten en het maken van afspraken voor verdere gesprekken op de Fruit Logistica, eindigde de succesvolle sectorbijeenkomst voor velen pas in de vroege ochtenduren.
Klik hier voor de fotoreportage.
Voor meer informatie:
www.dkhv.org