Helft export Peruaanse blauwe bessen naar VS

De Peruaanse export van blauwe bessen neemt dit seizoen naar verwachting met 30% toe tot 287.000 ton. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste bestemming.

"Tot nu toe is 53% naar de Verenigde Staten gestuurd, 31% naar Europa, 13% naar China en 2% naar andere bestemmingen. De blauwe bessen zijn dit seizoen naar 33 landen verzonden", vertelt Luis Miguel Vegas, directeur van Proarándanos.

Vegas vertelt dat de areaaltoename ondertussen iets is vertraagd. Terwijl het voorheen met gemiddeld 3.000 hectare per jaar groeide, nam het areaal afgelopen jaar slechts met 1.600 hectare toe. Rassenvernieuwing gaat wel nog steeds gestaag door.

"In Peru zijn er steeds meer rassen. De toename van de beschikbare hoeveelheid oefent wel een neerwaartse druk op de prijzen uit, maar een groter rassenpalet betekent ook grotere prijsverschillen. In 2016 hadden we in Peru 13 rassen, eind vorig jaar waren er ruim 60 rassen geregistreerd", merkt hij op.

De blauwe bessen worden ook in nieuwe regio's aangeplant, zoals Moquegua, en in bestaande regio’s, zoals Áncash, Lima of Ica, neemt het areaal nog steeds toe, soms zelfs met een verdubbeling ten opzichte van 2016.

Productverlies
De directeur van Proarándanos wijst erop dat meer dan 2.000 ton niet op tijd kon worden uitgevoerd. In sommige gevallen ging het product volledig verloren, in andere gevallen werd het met vertraging verzonden, wat niet alleen resulteerde in een lagere kwaliteit, maar ook in lagere prijzen. 

"Vorig jaar ging de export van ongeveer 150 containers uiterst moeizaam door meerdere factoren. En het gaat hierbij niet zozeer om de protesten in december, want het gros van de volumes wordt in september en oktober geëxporteerd, met name bijna 50% van de totale export", besluit de directeur.

Bron: gestion.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.