Nieuwe Spaanse maatregelen tegen droogte kunnen leiden tot massaal banenverlies

Sinds 1980 is het gemiddeld beschikbare water in Spanje met 12 procent gedaald en volgens de prognoses zou de daling tegen 2050 nog eens 14 tot 40 procent kunnen bedragen. De regering heeft een nieuw waterbeheersplan aangekondigd, maar dat heeft geleid tot regionale spanningen met de land- en tuinbouwbedrijven in het droge zuidoosten, die voor hun activiteiten afhankelijk zijn van de kostbare hulpbron.

Een van de maatregelen die de regering uitvoert is het verhogen van het minimumdebiet van de rivier de Taag om de ecologische toekomst ervan te beschermen. Die maatregel bedreigt echter het bestaan van duizenden telers in het zuidoosten van Spanje.

Volgens Jose Vicente Andreu, voorzitter van de vereniging van telers ASAJA in Alicante, kan dit rampzalig zijn voor wat bekend staat als de "de groententuin van Europa". Sinaasappels, aardbeien, watermeloenen, paprika's, sla, komkommers, bloemkool, broccoli: meer dan 60 procent van alle Spaanse export van groenten en fruit komt uit deze regio.

Het regionale banenverlies in de regio's Valencia, Murcia en Almeria zou nog groter kunnen uitvallen, met ongeveer 25.000 bedreigde banen. De rivier de Taag voorziet de Segura al sinds de jaren dertig van water via de Taag-Seguraoverheveling, een van de grootste hydraulische projecten ooit in Spanje.

Bron: newseu.cgtn.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.