Daniel Schury van de firma Franz Schmitt

"Schaarste aan Spaanse vruchtgroenten in week 5 en 6"

Voortdurende turbulentie en prijsexplosies kenmerken de groenten- en fruithandel en hebben ook de groothandelaren op de groothandelsmarkt in München stevig in hun greep. "We moeten onze prijzen herberekenen en dienovereenkomstig aanpassen. De afnemers accepteren dit nog grotendeels. Het is echter de vraag wanneer er terugkoppeling plaatsvindt en de pijngrens bij de afnemers en uiteindelijk ook bij de consumenten wordt bereikt", zegt Daniel Schury, die sinds twintig jaar directeur is van de firma Franz Schmitt, gevestigd op de groothandelsmarkt in München.

Daniel schetst de huidige prijsexplosies aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden. "De inkoopprijs van Italiaanse bloemkool in kratten van zes stuks ligt momenteel op 20 euro, terwijl normaal gesproken prijzen van rond de 10-12 euro per colli al behoorlijk goed waren." Volgens de groothandelaar wordt het kritisch in de categorie kasgroenten. "Vanwege gestegen energieprijzen telen veel Nederlandse en Belgische glastuinbouwbedrijven komkommers in plaats van tomaten. Hoewel er momenteel geen tekorten zijn, zal dit op een gegeven moment gevolgen hebben voor de bevoorrading."

Productschaarste in Spanje
Daniel wijst in dit verband ook op het beperkte oogstvolume als gevolg van het weer in Almería, de groententuin van Spanje. "De inkoopprijs van Spaanse trostomaten ligt al op 12-15 euro per 5 kg. Ook in Zuid-Europa heeft men met dezelfde uitdagingen te maken als in Duitsland, namelijk de stijgende energieprijzen. Daarom worden alle groentensoorten momenteel tegen zeer hoge prijzen verhandeld."

Hoewel er in de afgelopen weken nauwelijks beweging is geweest bij de komkommers, zullen ook hier de prijzen snel aantrekken, voorspelt de groothandelaar. "In week 5 en 6 worden de laagste volumes van het hele Spaanse seizoen verwacht. Dat is gedeeltelijk al te merken aan de actuele prijsstijgingen. Nederlandse en Belgische partijen zijn weliswaar iets duurder dan Spaanse komkommers, maar wel goedkoper dan wanneer zij zouden worden geleverd aan leveringsprogramma's voor de retail. Ook de aanvoer van Spaanse paprika's en aubergines neemt momenteel af. Hierbij zullen er dus wel wat gaten in het aanbod ontstaan." Alternatieven zijn er volgens Daniel nauwelijks: "Marokkaanse producten bieden we weliswaar geregeld aan, maar de kwaliteit laat vanwege de langere transportafstanden toch vaak wel wat te wensen over."


De stand van het bedrijf in de centrale hal van de groothandelsmarkt in München

Levering aan privéhuishoudens
De firma Franz Schmitt richt zich voornamelijk op de levering aan afnemers uit de lokale gespecialiseerde retail, de groothandel, de horeca, cateringleveringsservices en filialen van retailers. Aan het begin van de coronacrisis ontstond 'Die Veggies', een extra bedrijfstak voor de levering aan privéklanten. Daniel: "Deze bedrijfstak is goed van start gegaan. Het ontbreekt ons echter aan voldoende tijd om het echt goed aan te pakken. Desalniettemin gaat het om een interessante omzetpijler en we hebben het voordeel dat we direct aan de bron zitten." 

Voor meer informatie:
Daniel Schury
FRANZ SCHMITT GMBH & CO . KG
Großmarkt München
Tel: +49 (0)89 7 67 36 33
info@franz-schmitt.de
www.franz-schmitt.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.