Aardbeving legt Turkse havens lam, containerlijnen kondigen aanpassingen aan

LimakPort Iskenderun, gelegen in de mediterrane kuststad Iskenderun in de Zuid-Turkse provincie Hatay, werd zwaar beschadigd door de recente aardbeving, waardoor de havenautoriteit genoodzaakt is de havenactiviteiten op te schorten.

Daarom nemen mondiale containervervoerders maatregelen om de operationele problemen in de regio aan te pakken. Maersk en COSO hebben al adviezen gepubliceerd om klanten te informeren over de gevolgen voor hun activiteiten en diensten.

Gezien de situatie in Iskenderun zei Maersk dat het een bestemmingswijziging zal moeten doorvoeren voor alle boekingen met deze Turkse haven als bestemming of de zendingen die al op het water zijn.

"Alle annuleringen, wijzigingen en bestemmingswijzigingen zullen gratis zijn voor boekingen voor Iskenderun en Mersin gedurende de hele maand februari," kondigde de Deense containercarrier aan.

Het bedrijf is momenteel van plan containers om te leiden naar nabijgelegen hubs die operationeel haalbaar zijn of ze vast te houden in overslaghavens, waaronder de haven van Mersin in Turkije en Port Said in Egypte.

Maersk voegde eraan toe dat het nog niet duidelijk is wanneer de haven van Iskenderun weer normaal zal functioneren, terwijl het bedrijf ook opmerkte dat de wegen ook zwaar getroffen zijn; op dit moment rijden er geen vrachtwagens in en rond het gebied.

Net als Maersk kondigde Cosco Shipping aan dat alle wijzigingen en bestemmingswijzigingen voor Iskenderun-boekingen kosteloos zullen zijn totdat de betrokken havens weer normaal functioneren.

Update
Ook de Franse rederij CMA CGM heeft maatregelen aangekondigd om de operationele problemen als gevolg van de aardbeving het hoofd te bieden. CMA CGM zei met name dat het de lading van zijn klanten naar Mersin zal omleiden.

De in Marseille gevestigde containerlijn stelde voor om in Mersin te lossen en de container in Mersin af te leveren in plaats van in Iskenderun, of om in Mersin te lossen en intermodaal te vervoeren van Mersin (carrier haulage) naar de bestemming van de klant.

Voorts heeft ook Ocean Network Express (ONE) al zijn diensten in Iskenderun met onmiddellijke ingang opgeschort. "Voor alle vracht die zich momenteel op het water of in transit bevindt, gelieve contact op te nemen met uw lokale ONE-vertegenwoordiger voor noodplannen", aldus het bedrijf in een verklaring.

ONE voegde eraan toe dat de terminalactiviteiten in Mersin op 7 februari om 08.00 uur Turkse tijd zijn hervat en zonder problemen worden voortgezet.

De terminal verwacht in de komende dagen te maken te krijgen met opstoppingen op de werf als gevolg van schade aan de lokale infrastructuur die het ophalen van containers vertraagt.

ONE merkte op dat zijn kantoor in Mersin, dicht bij het centrum van de eerste aardbeving, lichte schade heeft opgelopen en voorlopig gesloten blijft, terwijl zijn kantoren in Istanbul en Izmir volledig operationeel blijven.

Voor meer informatie: container-news.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.