Wim Bijl, Bijl's Fruit:

"Telers die bij de oogst alles op orde hadden, zijn nu spekkoper"

Tholen - De perenmarkt loopt dit seizoen boven verwachting goed voor Bijl's Fruit. Wim Bijl van het gelijknamige teeltbedrijf ziet een positief jaar en verwacht ook dat dit gedurende het seizoen zo zal blijven. Echter wordt het, zo stelt hij, steeds belangrijker dat er geen fouten worden gemaakt. "Te laat snoeien of te laat plukken is tegenwoordig gewoon funest. We kunnen er niet voor zorgen dat het groeit, maar kunnen wel alles verzieken."

En dus is de perenteler er alles aan gelegen om het fruit in optimale staat in de koelcellen te krijgen. "Dit jaar is dat, ondanks de hagelschade, zeer goed gelukt", gaat Wim verder. "We hebben schade gehad van 40 tot 70 procent, maar hebben toch mooie dikke maten kunnen realiseren. Dat is op deze markt ook wel nodig. Het is een droog jaar geweest, wat geresulteerd heeft in grote volumes aan kleinere maten. Gelukkig hebben wij een goede beschikbaarheid van water, waardoor dit voor ons eigenlijk geen probleem is geweest. De vraag naar dikke peren komt overal vandaan. Daar krijg je bovendien ook een stuk beter voor betaald."

De grotere maten zijn, volgens de teler, een vereiste om richting de tweede helft van het seizoen nog een goede boterham te verdienen. "De telers die de peren op tijd geplukt hebben, goed water hebben kunnen geven en waarbij de peren in goede koelcellen terecht gekomen zijn, worden nu spekkoper. Wanneer men dat allemaal orde heeft, komt er nu een goed product uit de cel. Dat rendeert dan ook in betere prijzen." Prijzen die noodzakelijk zijn met de huidige kosten. "Alles blijft eigenlijk alsmaar duurder worden en arbeidskosten zijn sinds januari ook weer met 10% gestegen. Dan is het gewoon van belang dat je een goede prijs ontvangt."

Wim verwacht dat de goede prijzen richting het einde van het seizoen ook wel aan zullen houden. "Er zijn net zo veel peren als vorig jaar en de vraag is gewoon goed. Polen en Frankrijk zijn goed aanwezig op de markt, maar voornamelijk Duitsland vraagt veel product. Dat is natuurlijk ook een uitermate grote afzetmarkt, wat voor ons nu ideaal is."

Kijkend naar het komende seizoen voorziet de teler weer een vroeg seizoen voor de peren. "We moeten nog twee weken snoeien en dan zijn we klaar. Echter ziet het er weer hetzelfde uit als vorig jaar. We hebben relatief weinig vorst gehad, dus als je ziet hoe hard de knoppen gaan, wordt het weer een spannend voorjaar. Het lijkt, net als verleden jaar, een vroeg seizoen te worden. Uiteraard blijft het afwachten, maar ik vrees voor mijn nachtrust in april straks."

Voor meer informatie:
Wim Bijl
Bijl's Fruit
Oosthoek 10
3265 LE Piershil
0186-691466
info@bijlsfruit.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.