isi Ismaninger Feldgemüse:

"Horeca stapt over op convenienceproducten"

Na twee moeilijke jaren tijdens de pandemie kon isi Ismaninger Feldgemüse in 2022 weer een normale jaaromzet rapporteren. "Zowel in 2020 als in 2021 hebben we heel veel producten weg moeten gooien, vooral witte kool, omdat de horeca vanwege de beperkingen aanzienlijk minder volume nodig had. De overschotten konden we slechts voor een deel in de retail plaatsen, aangezien onze producten niet één op één aan de normen van de retail voldeden. Momenteel is de vraag binnen onze vaste afzetkanalen, dat wil zeggen horecagroothandelaren en verwerkingsbedrijven, weer op het gebruikelijke niveau en wij hebben ons volume bij enkele vaste klanten zelfs uit kunnen breiden", aldus Peter Soller, directeur van isi Ismaninger Feldgemüse. 

Peter Soller levert vooral aan conveniencebedrijven in Bayern en Oostenrijk.

De toegewijde groentenhandelaar kan putten uit circa 160 tot 170 hectare groenten uit regionale contractteelt, waarvan het grootste deel door zijn broer Franz Paul Soller geteeld wordt. "Ondanks de droogte viel de oogst bij onze telers gemiddeld uit. Wij hebben in het afgelopen jaar in totaal echter minder grote wortelen gezaaid, omdat we niet wisten of de volumedaling in de horeca zich zou herstellen. Daarom moeten we dikke, gewassen wortelen bijkopen. Deze zijn momenteel zeer schaars en duur. We ontvangen ze hoofdzakelijk uit Nederland. Voor het nieuwe seizoen willen we ons eigen aandeel aan grotere wortelen weer vergroten, zodat we minder hoeven in te kopen en zo de logistieke kosten en andere bijkomende kosten kunnen beperken."


Geschilde selderij, rode kool en witte kool

Efficiëntieverhoging in plaats van assortimentsuitbreiding
De kerncompetentie van isi Ismaninger Feldgemüse, opgericht in 1999, is de groentenverwerking en de levering van halffabricaten (geschild, schoongemaakt, in kwarten gesneden, enzovoort) aan horecagroothandelaren, delicatessenwinkels en convenience-fabrieken. Het aanbod is door de jaren heen afgenomen. "Onze huidige hoofdproducten zijn wortelen, selderij, witte kool, rode kool en uien. Daarnaast bieden we ook prei en gewassen radijzen en in de zomer bieslook aan. In het verleden boden wij ook bieslook in de winter aan. Daar zijn we echter mee gestopt, omdat het moeilijk was om betrouwbare leveranciers in het buitenland te vinden. Hetzelfde geldt voor sla, waar de prijsdruk groot was, alleen radicchio bieden we nog beperkt aan. In de komende jaren zullen we ons ook primair op de efficiëntievergroting bij de teelt richten, in plaats van op de uitbreiding van het assortiment", schetst Peter verder.


Geschilde uien, geel en rood

Fundamentele veranderingen in de horeca
"Wat corona betreft zie ik niet langer het gevaar dat er sprake zal zijn van sluitingen of soortgelijke maatregelen." De nawerkingen van de pandemie zijn volgens Peter tot op de dag van vandaag duidelijk merkbaar. "Veel horecabedrijven worden met personeelstekort geconfronteerd, waardoor er maatregelen zoals meer vrije dagen of kortere openingstijden worden genomen. Daarom wordt er ook meer gebruikgemaakt van geprefabriceerde convenienceproducten. Deze trend is bij wortelen echter al langer te zien: in de loop der jaren is de vraag naar geschilde wortelen snel gestegen, terwijl de vraag naar gewassen wortelen in zakken van 10 kg afneemt. Vergeleken met andere Europese landen blijft de Duitse conveniencemarkt nog steeds achter. Ik ben er daarom van overtuigd dat er ook in de komende jaren sprake van groei zal zijn."

Voor meer informatie:
Peter Soller
isi Ismaninger Feldgemüse GmbH
Mayerbacherstr. 50
D-85737 Ismaning, Duitsland
Tel: +49 (0) 89 1430431 0
info@isi-gemuese.de 
www.isi-gemuese.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.