Marokko verminderde export naar Rusland drastisch

De Marokkaanse groenten- en fruitexport naar Rusland daalde in de eerste 11 maanden van 2022 met 33% ten opzichte van 2021 en de inkomsten lagen op het laagterecord van de afgelopen jaren. Rusland is daardoor 6e geworden van de belangrijkste markten voor Marokkaans fruit, na Spanje, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Bovendien halen Canada en de Verenigde Staten Rusland geleidelijk in wat de import van Marokkaans AGF betreft.

De belangrijkste producten die uit Marokko naar Rusland worden geëxporteerd zijn clementines en mandarijnen, die bij levering aan de Russische Federatie goed zijn voor 71% van alle exportopbrengsten in het fruitsegment. De export van clementines is in een jaar tijd met 11% gedaald en die van mandarijnen met 7%.

De export van blauwe bessen (de derde in termen van aanbod) uit Marokko naar Rusland is daarentegen toegenomen. De inkomsten uit de export van Marokkaanse blauwe bessen naar Rusland zijn in de loop van het jaar met 15% gestegen en hebben een aandeel van 12% in de totale exportinkomsten van het groenten- en fruitsegment bereikt. Een soortgelijke groei werd geconstateerd bij de export van aardbeien. De export van frambozen en bramen daalde daarentegen met 6%.

De scherpste daling werd genoteerd bij de export van citroenen die daalde met 42%. De sinaasappelexport daalde eveneens met 19%. De export van andere producten kwam in de eerste 11 maanden van 2022 niet boven de € 464.740 uit.

Dit betekent dat Marokko dringend op zoek moet naar alternatieve markten voor citrus, vooral gezien een daling van de Russische bevolking en een sterke daling van haar inkomen.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.