Lean van Schalkwyk - Neofresh

"De laatste lychees van Neofresh, maar altijd voldoende gember"

Met als thuisbasis Hectorspruit beheert Neofresh zijn subtropische fruitteeltbedrijven van zijn late lycheeplantage in White River, provincie Mpumalanga, noordoostwaarts tot waar het grootste deel van zijn papaja's groeit in de buurt van Moambo in het zuiden van Mozambique.

Papajaboomgaarden in het zuiden van Mozambique

Neofresh is sterk vertegenwoordigd in de lokale retail, vooral in nicheproducten zoals papaja's, waarvan het bedrijf jaarlijks gemiddeld 11.500 ton teelt op 280 hectare. "Er zijn niet veel grootschalige papajatelers en het is een gevoelige markt die goed moet worden beheerd, om een overschot te voorkomen," zegt Lean van Schalkwyk, marketingmanager van Neofresh.

De traditionele seizoensschaarste van papaja's begint nu en die zal tegen half april aantrekken en op volle toeren draaien tot het einde van het jaar, terwijl pas net de allereerste citroenen zijn geplukt.

"Hopelijk plukken we eind deze maand ook citroenen voor de export. Het hangt af van de verpakkingen, maar meestal gaan onze eerste citroenen naar het Midden-Oosten."

Vijf maanden per jaar lychees
Neofresh teelt jaarlijks ongeveer 700 ton lychees gedurende vijf maanden per jaar, en is daarmee de enige Zuid-Afrikaanse lycheeteler die dat doet. Hun lycheeseizoen loopt van half oktober tot maart en dankzij de zeer goede late lycheebomen kunnen lokale consumenten voor minstens nog een maand langer lychee's kopen.


Het is een lycheeseizoen geweest met een goed volume en een goede kwaliteit, aldus Lean. "We hebben veel jonge lycheebomen die de komende drie tot vijf jaar optimaal vrucht zullen gaan dragen. Het grootste deel van de oogst komt momenteel uit oude boomgaarden. Onze eerste lychee-oogst uit Mozambique is dit seizoen goed verlopen."

"De export van lychees is voor dit seizoen beëindigd. Het vroege luchtvrachtseizoen ging goed van start, maar in het midden van het seizoen kwamen de prijzen onder druk te staan," zegt hij. Ze exporteren een deel van hun lychees zelf en de rest via exporteurs van derden.

"Er staat zeker druk op de Europese economie, dat konden we zien. Ik denk dat er überhaupt druk staat op exotisch fruit in het algemeen."


Export van mango naar het Midden-Oosten
Het mangoseizoen eindigde al in de eerste week van het jaar, Neofresh exporteerde twee containers Tommy Atkins-mango's naar het Midden-Oosten.

"Het product is goed aangekomen en het is een goede markt om te betreden. Wij telen in ons gebied voornamelijk Tommy Atkins, wat niet noodzakelijkerwijs de beste exportkwaliteit heeft, omdat Europa de voorkeur geeft aan de latere rassen Keitt en Kent. Deze rassen zijn meer geschikt voor Hoedspruit, wat een droger gebied is dan hier."

Bloeiende mangoboomgaarden in Hectorspruit, Mpumalanga

"Er is onlangs een behoorlijke hoeveelheid mangobomen aangeplant in ons gebied. We zullen waarschijnlijk meer aan export moeten denken, waarschijnlijk naar het Midden-Oosten, waar Tommy Atkins populair is."

De lokale mangomarkt begon met goede prijzen in november, die in december onder druk kwamen te staan toen de mango-oogst in Hoedspruit begon. "De lokale mangoprijs stabiliseert zich gewoonlijk in het nieuwe jaar," zegt Lean.

Gember ook buiten seizoen beschikbaar voor export
"Ons doel is om de lokaal geteelde gember twaalf maanden per jaar op de markt te brengen en daarin zijn we goed op weg," zegt hij. De Zuid-Afrikaanse gember is erg geschikt voor de export, omdat het seizoen tegengesteld is aan dat van China.


"We hebben al met succes gember geëxporteerd naar Canada. Het VK en Europa zouden ook goede markten zijn voor onze gember."

De gemberimport moet concurreren met de lokale productie, zegt hij, maar hij hoopt dat de lagere volumes vanuit China ervoor zullen zorgen dat de prijzen voor hun gember dit seizoen hoger zullen uitvallen.

"De lokale markt is erg onvoorspelbaar en handelaren willen niet altijd het risico nemen om gember tegen hogere prijzen te importeren als de vraag niet heel hoog is."

De gembermarkt stond vorig seizoen onder veel druk, omdat er een overschot was en de vraag vrij laag bleef. Lean zegt dat er zeker vraag is naar lokale gember op de openbare markt. "Daar willen we op voortborduren. We kunnen 12 maanden per jaar meer dan genoeg gember leveren voor iedereen."

Neofresh heeft inmiddels ook boomgaarden met macadamia's. Avocado's zijn niet mogelijk, omdat het klimaat te warm is.
Voor bananen ziet het bedrijf nog geen mogelijkheden, gezien de volumes en het areaal dat nodig is om winst te kunnen maken.

Neoberry
Neoberry is een apart bedrijf met andere investeerders. Het bedrijf teelt blauwe bessen op 12 hectare, die Neofresh weer verkoopt aan Berryworld.

"De blauwe bessenmarkt is vol aan het raken en staat onder druk."

Voor meer informatie:
Lean van Schalkwyk
Neofresh
Tel: +27 13 590 0947
lean.van.schalkwyk@neofresh.net
https://neofresh.net/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.