"Aanbod gele kiwi's nog altijd kleiner dan vraag"

Het Primland-project blijft groeien in Asturië, de Noord-Spaanse regio waar een aanzienlijke toename van het teeltareaal voor kiwi’s wordt verwacht. "Momenteel hebben we 15 hectare in productie, nog eens 8 hectares zijn al aangeplant en daar komen er dit jaar 14 bij. Voor volgend jaar staat een aanplant van 20 nieuwe hectares op het programma en dan zijn er nog enkele telers die zich aansluiten bij ons project. Die zijn samen goed voor 1,5 hectares", zegt Rafael Olivo, manager van Kiwis La Rodriga en directeur van het Primland-project in Asturië.

"In totaal gaat het dus om zo'n 50 hectare waarop voornamelijk gele Oscar kiwi's worden geteeld. In tegenstelling tot groene kiwi's, waarvan het aanbod relatief ruim is, is de beschikbare hoeveelheid gele kiwi's op de markt nog steeds klein, terwijl de vraag evenwel groot is", zegt Rafael.

"De belangrijkste volumes gele kiwi's komen momenteel uit Nieuw-Zeeland. Dit product is een van de grote troeven van Zespri, de kiwi- gigant die in Nieuw-Zeeland zelfs grotere hoeveelheden gele dan groene kiwi’s teelt", vertelt Rafael, die ook voorzitter is van de Vereniging van Kiwitelers van Asturië. Toch is er nog steeds niet genoeg aanbod van gele kiwi's op het noordelijk halfrond om het gat te vullen dat valt wanneer de oogst van Zespri op het zuidelijk halfrond stopt. "Het project richt zich op de Oscar Gold kiwi. Daarmee willen we aan die marktvraag voldoen en dus zorgen voor een jaarrond aanbod van gele kiwi’s op het noordelijk halfrond."

"In de boomgaarden van La Rodriga telen we groene en gele kiwi’s en kiwibessen van de rassen die Primland in heel Europa verdeelt: Oscar Green, Oscar Gold en Nergi. Op 10 van onze 15 huidige hectares staan Oscar Gold planten."

"We zien steeds meer interesse in dit project" 
De kiwi arriveerde in de jaren ‘70 in Asturië door toedoen van ingenieur Manuel Coque Fuentes. "Een man met passie voor de fruitteelt die zag hoe dit fruit uit Nieuw-Zeeland een sensatie veroorzaakte in de wereld", legt Rafael Olivo uit. 

"Hij importeerde de eerste planten naar Asturië en begon er met de aanleg van enkele boomgaarden. Samen met mijn vader startte ik in de jaren ‘80 met de teelt van kiwi's en toen al zagen we dat het een product was dat een grote toekomst tegemoet ging", herinnert Rafael zich, die al 40 jaar in de branche zit. "De medische sector hielp mee de consumptie van dit fruit te promoten en de kiwi werd al vlug heel populair. Veel kleinschalige telers in Asturië sprongen op de kar."

"Het is echter erg moeilijk om beschikbare grond te vinden, want door het reliëf van onze regio liggen de percelen heel verspreid. We bevinden ons niet in een streek die extensieve teelt toelaat. Slechts 1% van het grondgebied van Asturië is vlak en vruchtbaar land, wat ideaal zou zijn voor de aanplant van kiwi's. De vlaktes van Narcea en Nalón zijn dan ook de gebieden waar de meeste boomgaarden zich bevinden. Dat is een van de redenen waarom we langzaam te werk gaan en de telers selecteren die het beste bij ons project passen." Toch blijkt de teelt er al belangrijk te zijn. Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw vindt de kiwiteelt in Asturië op zo'n 260 hectare plaats, zodat tussen de 15 en 20% van het areaal er behoort tot het Primland-project.

"Primland zet de toon en is een voorbeeld van kwaliteit en goed werk. We zien dat er veel belangstelling is voor dit project, niet alleen van telers, maar ook van ondernemers van buiten de tuinbouwsector die hun activiteiten willen diversifiëren door te investeren in dit fruit, dat een grote toekomst heeft."

Voor meer informatie:
Kiwis La Rodriga
Salas (Asturias) - Spanje
Tel: +34 659 966 667


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.