"Brexit verergert inflatie in het VK"

Bank of England beleidsmaker Catherine Mann heeft haar standpunt over de Brexit bekendgemaakt, waarbij ze het vertrek van het VK uit de Europese Unie de schuld geeft van de inflatie. Mann is een Amerikaanse econoom die zitting heeft in het Monetary Policy Committee. Volgens haar zijn er tekenen dat de kosten van het levensonderhoud in de VS en de EU een kentering beginnen te vertonen, maar in het VK nog niet.

Alle drie de regio's werden geconfronteerd met verstoringen van vraag en aanbod als gevolg van de "Covid en lockdown geïnduceerde wereldwijde vraag en de daaruit voortvloeiende aanbodknelpunten" en de energiecrisis als gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne, aldus Mann. "Het Verenigd Koninkrijk is echter ook getroffen door een derde soort crisis die het uniek maakt: geen enkel ander land koos ervoor om eenzijdig handelsbelemmeringen op te leggen aan zijn naaste handelspartners," voegde ze eraan toe.

Haar opmerkingen zullen waarschijnlijk een aantal conservatieve parlementsleden tot woede stemmen, die de centrale bank hebben bekritiseerd, omdat ze te pessimistisch zou zijn over de vooruitzichten van het VK na het verlaten van de EU. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk bedraagt nog steeds 10,5%, slechts een fractie lager dan de 11,1% die in oktober het hoogste niveau in 41 jaar bereikte en nog steeds ruim boven de doelstelling van 2% van de Bank of England.

Bron: bnnbloomberg.ca


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.