Kees Heegsma

"Hoge prijzen en veel kansen op de peenmarkt, dat was vorig jaar wel anders"

Tholen - Ook op de peenmarkt zijn er dit jaar volop kansen. "Er waren natuurlijk al minder wortelen geoogst en afgelopen herfst is er ook nog eens meer peen afland verkocht, omdat de vraag toen al goed was door de droogte in Europa", vertelt Kees Heegsma van de gelijknamige vollegrondsgroentenhandel uit Lemmer.

"Veel peen die bestemd was voor de koelhuizen werd toen al voor goed geld afland verkocht. Aflandprijzen gingen toen tussen de 20 en 25 cent en dat heeft veel telers doen besluiten om gezien de stijgende energieprijzen niet de kwaliteitsrisico's van de bewaring te nemen. Telers die de wortelen wel hebben opgeslagen hebben wel met stijgende kosten te maken en verwachten dan ook meer geld. Nu zijn peen telen en bewaren twee verschillende dingen, maar de mensen die dat goed gelukt is, verlangen dit soort prijzen. Voor de bovenkant van de markt wordt nu een prijs rond de 35 cent betaald voor directe handel en voor levering op termijn wordt nog meer gevraagd", aldus Kees.

"De Belgen en Duitsers, maar ook de Nederlands verwerkers melden zich voor veldgewas peen. Duitsland had de afgelopen jaren hun mond vol van regionaliteit, maar nu ze zelf de voorraden niet hebben, wordt daar blijkbaar toch weer anders over gedacht. Ook de zuidelijkere landen zoals Spanje, Frankrijk en Portugal vragen naar gewassen product en inmiddels begint ook Oost-Europa zich te roeren. Voor hen was het prijsniveau tot nu toe veelal te hoog, maar er zit wel vraag, dus het is een kwestie van tijd dat die landen zich gaan melden", verwacht de vollegrondsgroentenhandelaar.

"Het is dus weer een heel ander jaar dan vorig jaar. Wel heeft iedere partij peen zijn eigen verhaal en daar zal nog wel een schifting worden gemaakt, maar het ziet er een stuk positiever uit dan vorig jaar. Toen was het een jaar vol ellende met lage prijzen en weinig kansen. Nu hebben we hoge prijzen en veel kansen. Dat houd je over het algemeen een stuk langer vol", zegt Kees.

Voor meer informatie:
Kees Heegsma
Heegsma
Straatweg 74
8531 PZ Lemmer
Tel.: +31(0)514 56 92 24
M: +31 (0)6 53 24 48 28
info@heegsmabv.nl 
www.heegsmabv.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.