Exportmogelijkheden voor Peruaanse frambozen

Met een groei van 12% per jaar tussen 2014 en 2018 hebben frambozen mooi gepresteerd in de internationale handel. Volgens gegevens van adviesbureau Fresh Fruit bedroeg de totale import op wereldniveau in 2018 een slordige $ 2,5 miljard. Dat opent perspectieven voor de Peruaanse frambozenteelt.

"Sinds 2012, het jaar waarin moederplanten uit Chili werden geïmporteerd, is er gewerkt aan het uitbreiden van de teelcapaciteit in het land. Hortifrut, de op een na grootste exporteur van blauwe bessen in Peru, begon in 2019 met zijn eerste frambozenexport en was toen verantwoordelijk voor 80% van de totale zendingen. In 2018 werd het fruit nog niet vers geëxporteerd, terwijl het jaar erop 4.038 kilo werd verladen ter waarde van $ 17.158."

De belangrijkste bestemmingen voor de Peruaanse framboos waren Europa (goed voor 70% van de export), Panama (19%) en Canada (11%). Met $ 6,89 per kilo betaalde Spanje het meest, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met $ 5,43 en Nederland met $ 4,33.

"Het fruit is nog niet geëxporteerd naar de Verenigde Staten, terwijl deze markt natuurlijk interessante kansen biedt. Het is immers een van de belangrijkste importeurs ter wereld en Peruaanse frambozen zijn er vrij van invoerrechten. Bovendien kan de Noord-Amerikaanse markt hoge prijzen betalen. Zo betaalde de VS Mexico tot oktober 2019 gemiddeld $ 7,67 per kilo frambozen", aldus het Peruaanse adviesbureau.

"Er zijn hoge verwachtingen verbonden aan dit fruit. Het zou zelfs helpen om het exportaanbod van Peru te diversifiëren gezien het mogelijke risico op verzadiging van producten zoals blauwe bessen of avocado's", concludeert Fresh Fruit in haar rapport.

Bron: freshfruit.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.