Citrusverkoop lijdt onder dalende koopkracht in Italië

"We vermarkten verschillende rassen citrus om het verkoopseizoen zo lang mogelijk te rekken. Ons fruit wordt geteeld op een areaal van ongeveer dertig hectare, waarvan de helft in ons bezit is. De opbrengst bedraagt jaarlijks 500 ton, met de focus op de bloedsinaasappelen Tarocco Ippolito en Tarocco Lempso", zegt Luca Scaccianoce, eigenaar van de gelijknamige Siciliaanse coöperatie die door de familie wordt beheerd. 

De familie Scaccianoce: Salvo, Luca, Giuseppe, Mario (de vader) en Mike. 

"Dat zijn rassen die zeer gewaardeerd worden en waarvan de teelt ook in andere landen – Spanje, Zuid-Afrika en Marokko – is geprobeerd, maar de resultaten zijn er niet vergelijkbaar met die van de Siciliaanse teelt. In Sicilië zijn de bodem- en klimaatomstandigheden optimaal, onder meer omdat de boomgaarden op de hellingen van de vulkaan Etna zijn gelegen."

De coöperatie is opgericht in 1990, maar de familie heeft al meer dan 60 jaar ervaring in de teelt in Palagonia, een kleine Siciliaanse stad die bekend staat om zijn citrus. Met de generatiewisseling wordt er ook ingezet op citrusrassen die bestand zijn tegen klimaat-verandering, met name vroege en late rassen.

De laatste jaren heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in online verkoop. Er worden niet alleen bloedsinaasappelen, Tarocco Gallo’s, Navelina’s, Moro’s, clementines, citroenen en late Ciaculli mandarijnen aangeboden, maar ook veel typisch Siciliaanse producten (zoetwaren, jam en conserven).

"Een beperktere hoeveelheid, maar grotere maten: zo kunnen we het citrusseizoen samenvatten”, zegt Luca. “In Palagonia valt de oogst ongeveer de helft lager uit en als gevolg daarvan is er een gebrek aan kleinere kalibers. We zijn een dynamisch en groeiend bedrijf, met bijzondere aandacht voor nieuwe trends en marktvragen. We hebben innovatieve Tarocco rassen geplant en nieuwe klonen met hoge pigmentatie, waaronder Tarocco Ippolito, Tarocco VCR of Tarocco Lempso, waarvan de schil donkerder is dan het vruchtvlees." 

"Het zou eigenlijk een goed citrusseizoen kunnen zijn, ware het niet dat de prijzen niet mee willen. De marktprijzen zijn niet bevredigend door de koopkrachtdaling van de Italiaanse gezinnen. Ook bij de online verkoop merken we dat de huishoudens moeite hebben om rond te komen. Ze kopen gewoon kleinere hoeveelheden sinaasappelen aan", legt Luca Scaccianoce uit. 

"Onze klantenkring bestaat voornamelijk uit gezinnen of aankoopgroepen van meerdere huishoudens of collega's in bedrijven die zich organiseren en het citrus rechtstreeks op de werkvloer laten bezorgen."

Voor meer informatie:
Soc. Coop. Scaccianoce

Contrada Margia snc
95046 Palagonia (CT) - Italië
Tel: +39 320 7642799
info@aranceinvendita.com
www.aranceinvendita.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.