Telers in Berg River vermijden stroomonderbreking door proefproject met Eskom

In de Berg River Valley, langs de aanvoerlijn met de toepasselijke naam Broodkraal, liggen een twintigtal teeltbedrijven, waaronder black economic empowerment (BEE) farms, die een mix van druiven, tarwe en wijn leveren, aan de basis van een experiment: in ruil voor een lager elektriciteitsverbruik wanneer Eskom hen daarom vraagt krijgen zij geen loadshedding (stroomonderbrekingen).

Het heet load curtailment, in een tijd waarin Zuid-Afrikanen bijna de helft van de dag met stroomonderbrekingen te maken hebben.
"Vorig jaar hebben we in januari en februari voor het eerst load curtailment toegepast. Het werkte goed en we hebben deze februari, onze warmste maand, opnieuw load curtailment aangevraagd," vertelt Eurica Scholtz, voorzitter van de Berg River Table Grape Producers Association en bestuurder van de South African Table Grape Industry (SATI).

Twee jaar geleden, toen de loadshedding intensiveerde, benaderde SATI Eskom, de Zuid-Afrikaanse staatsleverancier van elektriciteit, met Eurica als onderdeel van de onderhandelingen. Ze had het geluk om de marketing operations manager van Eskom in Kaapstad, Lodine Redelinghuys, te ontmoeten. "We bespraken hoe we van loadshedding af konden komen en zij legden me het systeem uit: load curtailment is alleen mogelijk op elektriciteitslijnen met een gebruikersmix van 80% tuinbouw, 20% woningen."

Eurica heeft alle aanvoerlijnen in de Berg River Valley uitgekamd op zoek naar geschikte kandidaten, maar alleen de Broodkraal-lijn voldeed aan de 80:20 eis. "Lodine heeft haar uiterste best gedaan om ons te helpen. Eskom staat ook onder enorme druk. We hebben geprobeerd de belangen van Eskom en de belangen en uitdagingen van de telers te combineren in deze proefstudie."

Een deel van de Broodkraal aanvoerlijn bij Piketberg

Volledige medewerking van diverse groep telers
Eurica stelde een matrix op van alle machines die op elk teeltbedrijf veel elektriciteit verbruiken en zij co├Ârdineert het elektriciteitsverbruik van de verschillende bedrijven op de momenten dat ze collectief hun verbruik moeten verminderen.

Ze merkt op dat de meeste bedrijven geen intelligent metersysteem hebben dat verbonden is met een app, wat het moeilijker maakt om de exacte hoeveelheid te berekenen die elk bedrijf verbruikt, maar Eskom geeft hen feedback over hoe dicht ze bij hun doelstellingen zijn gekomen.

"Ik ben zelf druiventeler geweest, ik weet precies door welke moeilijkheden de telers gaan, maar ik moet zeggen, ze werken allemaal ongelofelijk goed mee. Wat goed werkt zijn degenen met zonnepanelen, hun netgebonden systemen kunnen nu ongestoord doorgaan."

"Als het succesvol is zouden we kunnen toezeggen dat we de komende maanden een lager verbruik hebben om de relatie in stand te houden. We zijn nog aan het onderhandelen hoe we dit de komende maanden verder kunnen aanpakken.
Er zijn een aantal kleine gemeenschappen op deze lijn die ook profiteren van het feit dat er geen loadshedding is (er wordt niet verwacht dat zij hun verbruik verminderen). De grote druivenkoelhuizen in het gebied liggen helaas niet op deze lijn en zijn dus nog steeds afhankelijk van dieselgeneratoren. Een van de bedrijven, Lac du Soleil, dat niet aan deze Feeder ligt, heeft een meer permanente oplossing door de druiven in de boomgaarden te verpakken, wat de meer productieve optie lijkt te zijn."

"Het is echt prachtig om te zien hoe telers samenwerken tussen verschillende soorten gewassen en tussen verschillende culturen. Theoretisch zouden andere gemeenschappen elders in het land ditzelfde principe kunnen volgen, maar het heeft ons vele uren huiswerk en een geest van volledige samenwerking gekost om zover te komen."

Voor meer informatie:
Eurica Scholtz
Bergrivier Table Grape Producer Association
+27 82 9530185
euricascholtz@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.