EU consumptie 364 gram groenten en fruit per dag in 2021

De gemiddelde consumptie van groenten en fruit kwam in 2021 per dag in de EU uit op 364 gram per dag per persoon. Dit was 2 procent meer dan een jaar eerder. Het gaat om 150 gram groenten en 215 gram fruit. Dit blijkt uit onderzoek van Freshfel. "De cijfers per land zijn niet altijd even zuiver, zoals we ieder jaar melden", aldus GroentenFruit Huis. Ook Freshfel plaatst dit in de disclaimer.

Eind februari komt de Freshfel rapportage over consumptie groenten en fruit 2021 uit. Op donderdag 26 januari vond een online workshop plaats waar de resultaten uit diverse landen werden gedeeld. Wilco van den Berg woonde de bijeenkomst bij namens GroentenFruit Huis en heeft input geleverd voor een slide over de consumptie in NL.

De consumptie wordt berekend op basis van productie + import - export. Er gaat de nodige tijd overheen voor deze cijfers bekend zijn. Vandaar dat Freshfel pas in 2023 de consumptiecijfers voor 2021 kan delen.  Er wordt rekening gehouden met verlies in de keten. Het totaalcijfer wordt vervolgens gedeeld door het aantal inwoners. De invoer- en uitvoercijfers zijn voor Nederland helaas niet 100% betrouwbaar. Volgens de berekening komt de totale consumptie in NL uit op 366 gram per dag, dus rond het EU gemiddelde. Een groei van 12 procent ten opzichte van 2020 kan niet juist zijn.

Prijs belangrijker aankoopcriterium    
Tijdens de workshop gaven diverse landen  een korte toelichting op de consumentenaankopen in 2022, een actueler beeld dus dan de Freshfel monitor die over 2021 gaat. De consumptie in de horeca en catering die in 2022 na twee dramatische jaren (lockdown door corona) weer steeg, werd hierbij buiten beschouwing gelaten. Duitsers kochten in 2022 voor thuisverbruik 5 procent minder fruit en 7 procent minder groenten dan een jaar terug. De aankopen van groenten lagen nog wel 5 procent boven die van 2019 (pre-corona). De Franse bevolking kocht 5 procent minder groenten en fruit dan in 2021. Voor een deel kwam dit door minder aanbod (nat voorjaar en droge zomer) en hoge prijzen.

De thuisconsumptie van groenten en fruit in Spanje lag in 2022 maar liefst 10 procent lager dan in 2019 (pre-corona). De prijsinflatie lag hier hoog met 13% voor fruit en 26% bij groenten. De prijs was in 2022 een veel belangrijker aankoopcriterium dan in 2019. Italianen kochten 9 procent minder groenten en fruit dan in 2021. En wij? Zoals te lezen in ons eerdere jaarbericht kochten Nederlanders 3 procent minder groenten en fruit dan een jaar terug, maar door een hogere consumptie buitenshuis (horeca en catering) bleef de overall consumptie gelijk aan 2021.

Bron: GroentenFruit Huis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.