José Luis Perez van Sunberries (Spanje):

"Weinig aanbod en veel vraag naar zachtfruit en frambozen"

Het zachtfruitseizoen in Huelva is vertraagd door de komst van de kou, met minimumtemperaturen tot het vriespunt. "Er is veel werk en veel vraag, maar weinig fruit. Dat geldt voor alle zachtfruit, maar voor framboos in het bijzonder," zegt José Luis Pérez van Sunberries. "Vooral in de week voor Valentijnsdag, een erg belangrijke datum voor de afzet van zachtfruit." 

"De kou richt veel schade aan in de frambozenteelt. In deze periode is de opbrengst sowieso al iets lager, maar met de lage temperaturen is het echt zoeken naar product om alles te kunnen leveren wat we zouden willen. We zouden momenteel zo'n 2.000 tot 3.000 kilo frambozen per dag moeten verladen, maar we geraken nauwelijks aan 700 kilo." 

"We stellen vast dat het frambozenareaal in Huelva jaar na jaar afneemt en deze trend zal zich naar verwachting in de loop van de tijd voortzetten. Veel telers denken erover om van teelt te veranderen vanwege de lage winstmarges."

"Hoewel de huidige opbrengstdaling heeft geleid tot een stijging van de prijzen, zaten we in week 3 tussen de 1,5 en 2 euro per kilo onder de prijs van dezelfde week vorig jaar", vertelt José Luis. "Nu zitten we in een periode van stijgende prijzen en we verwachten ook in februari en maart mooie cijfers, maar op het einde van het seizoen zal blijken of dit genoeg is om de resultaten van de maanden december en januari te compenseren, toen we praktisch met verlies werkten." 

Volgens beschikbare gegevens van het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten bedroeg de gemiddelde telersprijs tussen de eerste verkoopweek (week 37) en de tweede week van december (week 49) € 4,35 per kilo, wat lager is dan die van alle 6 voorgaande seizoenen.

"Elk jaar is de concurrentie met Marokko feller. We kunnen niet met hen concurreren, noch in prijzen, noch in kosten. We hebben politici nodig die onze sector verdedigen, zowel op nationaal als op Europees niveau. We willen tenminste op gelijke voet kunnen concurreren."

Ondertussen verhoogt Europa, de natuurlijke markt voor Spaanse frambozen, zijn import uit derde landen. Maar ook Spanje doet dat. Op basis van gegevens van DataComex, de statistische tool voor buitenlandse handel van het Spaanse ministerie van Handel, blijkt dat de Spaanse import van frambozen uit Marokko in 2022 (de maand december niet eens meegerekend) met 77% was gestegen in vergelijking met 2021 en met bijna 122% vergeleken met 2020. Opvallend is dat meer dan de helft, namelijk 51,8%, van die import geïmporteerd werd vanuit de regio Aragón.

"Elk jaar breidt Marokko zijn areaal zachtfruit uit. Vorig jaar was het blauwe bessenseizoen geenszins tevredenstellend. In april en mei vindt de productiepiek plaats en het aanbod is er dan veel groter dan de vraag. Daarom moeten we het roer omgooien en op zoek gaan naar nieuwe rassen die op een ander, meer winstgevend moment op de markt kunnen worden gebracht. Toch is niet alles negatief. Zo is het areaal aardbeien toegenomen ten opzichte van vorig jaar en we merken dat onze klanten flinke bestellingen blijven plaatsen. Huelva zal belangrijk blijven in de aardbeienexport", besluit José Luis, die een jaar geleden Sunberries lanceerde om kleinschalige en middelgrote telers in de provincie te helpen hun fruit naar de Europese markt te brengen, vooral in Noord-Europa. "Ons belangrijkste doel is om telers uit Huelva sterker te maken op de Europese markt. We wille ze in contact brengen met klanten die ons zachtfruit waarderen." 

Voor meer informatie:
Sunberries
Plaza Altisidora
21007 Huelva (Spanje)
Tel: +34 678 122 354 
administracion@sunberries.es
https://sunberries.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.