Beter Turks granaatappelseizoen dan vorig jaar

Turkse granaatappeltelers winnen met elk seizoen dat verstrijkt aan kennis. Berkay Özküçük, marketingdirecteur van de Turkse AGF-exporteur Mertpa, vindt dan ook dat dit een beter granaatappelseizoen was dan vorig jaar. "Elk jaar zijn er regionale verschillen tussen de seizoenen als gevolg van het klimaat. Jaar na jaar worden de Turkse fruittelers beter geïnformeerd over het belang van MRL's. We hebben een zelfverzekerde positie voor granaatappel in onze telersportefeuille. Aangezien ons klimaat het toelaat, wordt onze teelt positief beïnvloed door onze analysebewaking. Dit heeft ernstige gevolgen voor onze hoeveelheid exporteerbare producten. Dit jaar is iets beter dan vorig jaar."

Nu de wereldwijde economische uitdagingen zijn wat ze zijn, benadrukt Özküçük dat de vraag naar de meeste producten niet is toegenomen omdat consumenten voorzichtig zijn met hun uitgaven. De vraag naar granaatappelen bleef echter sterk vanwege de gezondheidsvoordelen, legt hij uit.

"Ondanks de stagnatie in de markt voor andere fruitsoorten werd granaatappel meer geconsumeerd vanwege zijn bijdrage aan de gezondheid. Nu de gevolgen van Covid-19 aanhouden, blijft de consument aandacht besteden aan gezonde voeding. Granaatappel werd een van de meer gewilde fruitsoorten voor een gezond leven. Wij kunnen de in oktober geoogste producten tot april bewaren dankzij onze bekende selectie. Onze belangrijkste markten zijn Duitsland, Zwitserland, Nederland, Engeland en Frankrijk. Dit jaar hebben we ook de Poolse markt betreden. Dit jaar willen we onze handel uitbreiden met ons brede overdrachtsnetwerk naar Aziatische en Afrikaanse markten."

Een van de grotere problemen waarmee Turkse exporteurs te maken hebben is de situatie aan de Bulgaarse grens. Vertragingen en protocollen veroorzaken vertragingen, wat een probleem vormt wanneer je een snelle levering van beperkt houdbare producten garandeert, zegt Özküçük. "Iedereen voelt heel goed de gevolgen van de oorlog in Europa. Door de economische gevolgen valt de toeleveringsketen uit elkaar, wat weer gevolgen heeft voor de teelt. Momenteel proberen alle landen, importeurs en exporteurs de gevolgen van de economische schommelingen weg te werken. Daarnaast blijven de procedures aan de Bulgaarse grens, het grootste probleem van vroeger tot nu, onze activiteiten negatief beïnvloeden. Een groot probleem in de toeleveringsketen is dat een partij 3 à 4 dagen aan de grens vast kan staan. Omdat snelle levering van producten op het juiste moment het belangrijkste onderdeel van ons bedrijf is, is het gemakkelijk te begrijpen waarom dit een probleem is."

"Turkije is een van de belangrijkste gebieden voor de teelt in het Middellandse Zeegebied, dankzij de nabijheid van Europa en de vruchtbare gronden die het bevat. Ons bedrijf exporteert tijdens de seizoenen meer dan 100 producten naar Europese supermarkten en lokale distributiecentra. Wij doen dit in moderne faciliteiten in drie verschillende regio's van ons land, waar verschillende klimaten en bodemrijkdom bestaan. Onze sterke producten zijn zwarte vijgen, granaatappelen, druiven, kweepeer, peren, abrikozen, tomaten, paprika's en alle Turkse groentesoorten. Dit jaar zullen we ook de Fruit Logistica in Berlijn bezoeken," besluit Özküçük.

Voor meer informatie:
Berkay Özküçük
Mertpa Meyve Sebze Ltd.Co.
+90 544 336 35 30
info@mertpatarim.com.tr
www.mertpatarim.com.tr 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.