Maarten Voois, PEQ:

"We bieden overzeese producenten met een totaalpakket toegang tot de Europese markt”

Tholen – Als Maarten Voois van PEQ weer eens hoort dat een overzeese producent een Europees verkoopkantoor in Nederland heeft gestart, moet hij weleens zuchten. “We hebben hier zulke fantastische faciliteiten om een overzeese teler volledig te ontzorgen, dat deze partijen in feite dief zijn van hun eigen portemonnee. We zouden in het winterseizoen veel meer partijen van onze diensten willen voorzien. We hebben hier kantoorruimte, opslag, alle verpakkingsmogelijkheden, een wagenpark van 70 auto’s en kunnen een overzeese exporteur ook ondersteunen bij het mee verkopen en in de breedte commerciële slagkracht bieden door pieken en dalen op te vangen gedurende het seizoen. ”Het pand in Maasdijk dat een vloeroppervlakte van 9.000 meter telt, is dan ook van alle gemakken voorzien. Het gebouw is over twee verdiepingen verdeeld, waardoor de verpakkingsafdeling en de logistieke activiteiten zijn gescheiden. Op de bovenste verpakkingsafdeling is koelruimte voor 400 pallets, terwijl er beneden capaciteit is voor 1.000 pallets koelopslag en nog eens 1.000 pallets in de verladingsruimte. De ader van het gebouw bestaat uit twee snelliften en een grote goederenlift. In het pand wordt gewerkt met een WMS, zodat elke pallet te traceren is. Boven staan de sorteermachines en diverse verpakkingsmachines voor flowpack en topseal.

“We hebben dus alle mogelijkheden om producten uit te zoeken om te pakken of te verpakken in alle gewenste verpakkingsvormen, variërend van sealen, flowpacken en topsealen”, vertelt Maarten. Hoewel plasticreductie de laatste jaren een ‘hot topic’ is, ziet het verpakkingsbedrijf dat nog niet altijd terug in een veranderende vraag. “Vanuit het voornemen om duurzamer te werken leek topseal lange tijd een veelgevraagde oplossing, maar we zien nu ook weer veel partijen terugvallen op punnets. Niemand die exact weet, waar de markt op verpakkingsgebied naartoe gaat. Op het moment dat de kosten op tafel komen lijkt de ethiek soms net als elastiek. Wij blijven de markt nauwlettend volgen en zijn daarin ook volgend, we kunnen volgens alle klantspecificaties verpakken.”

Onbalans
In het Hollandse seizoen vormen de paprika's en komkommers bij PEQ verreweg de hoofdmoot van de verpakkingsactiviteiten. Was de trend de laatste jaren dat de Nederlandse teelt steeds langer doorging, vanwege de energiemarkt is die markt plots in onbalans geraakt. “We hebben een goed zomerseizoen gedraaid en ook onze telers zijn erg tevreden. Het nieuwe Hollandse seizoen starten we met de wetenschap dat we een korter seizoen zullen krijgen dat later start en eerder eindigt. Er zullen dus meer volumes op de markt komen in korte tijd. Dat hoeft overigens niet meteen tot prijsdruk te leiden. Afgelopen jaar zagen we bijvoorbeeld dat de topproducties in de komkommerteelt samenvielen met de acties in de supermarkten. Dat kon je vooraf nooit zo bedenken, maar zo’n goed komkommerseizoen heb ik in mijn loopbaan nog niet meegemaakt en ik draai inmiddels toch al weer heel wat jaartjes mee.”

Het kortere zomerseizoen, zorgt ervoor dat de verpakker capaciteit heeft om met name in het winterseizoen de activiteiten uit te breiden. “Of het nu steenfruit, druiven, exoten of Zuid-Europese kiwi's betreft, we hebben buitenlandse producenten genoeg te bieden. Met ons pand centraal in het Westland, zitten we in het hart van de AGF-sector. Daarnaast zijn we als onderdeel van de Weyers-groep, waarmee we breed geoutilleerd zijn binnen de verschillende productgroepen en een goede positie hebben binnen de Europese retail en groothandel. “Het mooie is dat de insteek van ieder bedrijf binnen de groep is dat het zijn eigen broek moet ophouden. Zo behouden we de ondernemersgeest, maar kunnen we wel gebruik maken van elkaars specialismes en netwerk.”

Voor meer informatie:
Maarten Voois
(aanwezig van 8 tot 10 februari op Fruit Logistica Berlijn)
PEQ
Tel: 0174- 728 801
M +31 (0) 654 244 428
m.voois@peq.nl  
www.peq.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.