Mike Looije, FV Seleqt:

"Omschakeling van lucht- naar zeevracht peulvruchten probleemloos verlopen"

Tholen - Verschillende retailers gaven vorig jaar aan te willen stoppen met de luchtvracht van overzeese groenten en fruit. Voor de haricot verts en peulen - bij uitstek luchtvrachtproducten - een grote omschakeling, maar volgens Mike Looije van FV Seleqt werd dit vrij snel getackeld. "Binnen no time heeft iedereen hierop geanticipeerd door de handel via zeevracht in bulk te laten aankomen en hier te verpakken."


Portugese teelt Bimi

"Op dit moment krijgen we de meeste peultjes en sugar snaps uit Egypte binnen. Ik verwacht dat we in maart ergens een gaatje in de aanvoer zullen zien en vervolgens schakelen we over op de productie uit Kenia, Zimbabwe en Zambia om vervolgens weer over te schakelen op Peru. Ook uit Peru krijgen we alle peultjes en sugar snaps per boot binnen", vertelt Mike. "De afgelopen jaren is de trend van minder luchtvracht al ingezet en wij zijn vorig jaar vrijwel volledig overgegaan op zeevracht. Alleen voor haricot verts is dit een uitdaging. Wij betrekken deze nu vooral per vrachtwagen uit Senegal en Marokko. Overigens was het door de absurd hoge containerprijzen vorig jaar niet eens goedkoper om voor zeevracht te kiezen. Nu die prijzen wat zijn genormaliseerd, wordt het wel interessanter."

De marktsituatie voor de peulvruchten is volgens Mike tegengesteld aan vorig jaar. "Toen liep vanaf week 3 de markt over. Daar is nu geen sprake van, er is zelfs een groot tekort aan sugar snaps geweest. Wel verwacht ik dat dit aanbod vanaf volgende week al wat ruimer zal zijn. Gelukkig hebben wij zelf dankzij onze stabiele partnerships geen last gehad van de tekorten en we hebben zelfs links en rechts wat vraag van collega-importeurs ingevuld." 

Haricot verts, peulen en sugar snaps vormen de hoofdproducten van FV Seleqt, dan onderdeel uitmaakt van Farmhouse International, de tak binnen Best Fresh van bedrijven gespecialiseerd in exotische groenten en fruit van eigen farms. "De hoofdmoot van onze verkoop gaat richting Duitsland en Scandinavië", vertelt Mike, die de markt van deze producten vrij volwassen noemt. "Ik verwacht dat de afzet van deze categorie stabiel zal blijven. Met bijvoorbeeld een haricot vert met een spekje eromheen kun je vrij eenvoudig een speciaal gerecht op je bord toveren."

Ook is FV Seleqt één van de weinige distributeurs van Bimi® op de Nederlandse markt. "Vorig jaar verliep deze verkoop erg goed. Dit jaar is de afzet wat rustiger. Met Kerst neemt de verkoop traditiegetrouw wel toe, maar nu is de vraag maar heel tam", vertelt Mike. "Momenteel komt de Bimi vooral uit Spanje. We hebben ook een eigen Bimi-teler in Portugal, maar die heeft erg slecht weer gehad, dus daar komt pas aan het einde van de maand weer wat product vandaan."

"Voorheen kregen we wel Bimi via luchtvracht uit Kenia binnen, maar daar willen we minder afhankelijk van zijn. Wel zijn we een proef gestart om Egyptische Bimi via zeevracht binnen te laten komen en dat is fantastisch verlopen. Het moet bij de klanten nog even landen dat we een prima kwaliteit Egyptische Bimi kunnen aanbieden, maar wij zijn er erg enthousiast over. Door de zeevracht kunnen we het product prijstechnisch wat voordeliger aanbieden en dat biedt een mooie gelegenheid om promoties te voeren."

FV Seleqt is standhouder op de Fruit Logistica: Hal 3.2 - A50.

Voor meer infomatie
Mike Looije
FV Seleqt
ABC Westland 126 
2685 DB Poeldijk
Tel: 0174-9154
m.looije@fvseleqt.farm 
www.fvseleqt.farm 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.