BLE rapport week 4:

"Satsuma's verdwenen volledig uit de handel"

Mandarijnen hadden de overhand: met name de Spaanse Nadorcott, Tango en Clemenvilla waren beschikbaar. Volgens de BLE kwamen daarna Israëlische producten, vooral Orri. Turkse en Marokkaanse artikelen completeerden het geheel, Italiaanse en Egyptische rondden de boel af. In Frankfurt was, net als in de voorgaande week, het meer recente ras Queen Selection® uit Spanje verkrijgbaar, met een uitstekende smaak, een uniforme sortering en een goede pelbaarheid.

Clementines kwamen voornamelijk uit Spanje. De partijen zijn echter aanzienlijk verminderd, evenals de Italiaanse, Marokkaanse en Turkse zendingen. Satsuma's verdwenen volledig uit de handel. In het algemeen was de vraag niet bijzonder sterk. In de regel kon er zonder problemen aan worden voldaan. Het zeer overvloedige assortiment maakte hier en daar prijsdalingen noodzakelijk om overschotten te voorkomen. Het spreekt vanzelf dat qua smaak minder perfecte producten goedkoper werden, vooral clementines. In sommige gevallen werden echter ook prijsstijgingen geconstateerd.

Appels
Partijen uit Duitsland zelf domineerden nog steeds duidelijk het aanbod. De kwaliteit was vaak zeer overtuigend, zodat de handelaren zelden reden hadden om hun eerdere prijzen te wijzigen. Ook voor de Italiaanse appelen bleven de prijzen meestal constant. In Frankfurt voegde Ambrosia zich bij het assortiment.

Peren
De Italiaanse Abate Fetel, Santa Maria en Williams Christ vormden samen met de Turkse Santa Maria de basis van het assortiment. Conference en Xenia waren de belangrijkste peren uit Nederland en Duitsland. In Frankfurt verscheen de plaatselijke Gräfin Gepa: de geelrode vruchten zouden 1,40 euro per kg kosten.

Druiven
Zuid-Afrikaanse importgoederen domineerden de markt. De leveringen uit Peru en Namibië speelden een kleinere rol. Dankzij de verbeterde afzetmogelijkheden konden de verkopers hun prijzen hier en daar verhogen. Heldere pitloze vruchten waren het populairst bij de klant, en daarom stegen ze soms in prijs.

Sinaasappels
Onder de Spaanse aanbiedingen won Naval aan relevantie, terwijl Navelina aan belang verloor. Salustiana en Lane Late waren ook populairder. Uit Turkije kwam vooral Navel. Marokko en Egypte namen voornamelijk deel met Salustiana.

Citroenen
Spaans fruit was meer aanwezig dan Turks citrus. Italiaanse zendingen waren er uitsluitend in Keulen en Frankfurt. De prijzen veranderden niet noemenswaardig, aangezien vraag en aanbod voldoende in evenwicht waren. Er werden slechts kleine prijsschommelingen waargenomen.

Bananen
De markt voor bananen verliep relatief rustig. De prijzen ontwikkelden zich echter anders: meestal gingen ze licht omhoog. Er waren echter ook prijsverlagingen. Er was alles bij elkaar geen duidelijke lijn te bespeuren.

Bloemkool
Italiaanse zendingen domineerden de markt. De Franse en Spaanse partijen hadden hoogstens een aanvullend karakter. De beschikbaarheid was uiteraard beperkt, in sommige gevallen zeer massaal. Een van de redenen hiervoor waren de ongunstige weersomstandigheden in de teeltgebieden en de daaruit voortvloeiende kleinere oogst.

Sla
IJsbergsla bleef uitsluitend uit Spanje komen. Hier en daar werden de prijzen verlaagd om de verkoop te versnellen. Er werd sla geleverd uit België, Italië, Frankrijk en Nederland. De afzetmogelijkheden verbeterden.

Komkommers
Spaanse komkommers waren duidelijk dominant. Marokkaanse en Griekse komkommers vulden de markt aan, op kleine schaal, maar speelden slechts een selectieve rol. De prijzen vertoonden meestal een licht dalende tendens. Lokaal stegen ze weer wat tegen het weekend.

Tomaten
Er was een divers en breed assortiment beschikbaar. De Turkse en Italiaanse leveringen waren toegenomen, de import vanuit Spanje en Marokko verminderde enigszins. De influx uit Nederland en België had een aanvullende status. De vraag was vrij goed en er kon meestal aan worden voldaan.

Paprika's
De Spanjaarden domineerden het toneel en werden aangevuld door Turkse import. Marokkaanse en Italiaanse partijen hadden hoogstens een aanvullend karakter. De beschikbaarheid was voortdurend krap, vooral voor gele paprika's. In de meeste gevallen konden de prijzen dus hun hoge niveau van de voorgaande weken handhaven.

Bron: BLE 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.