Thomas Dannapfel van ABC Fresh

Beperkte vraag naar biologische peren van overzee

Momenteel is de vraag rustiger dan vorig jaar. "Men beweegt zich voorzichtiger in de handel. De voorraden die vanuit de Benelux komen, bestaan voor het grootste deel uit peren van bedrijven die overschakelen naar biologische teelt. Er is hierbij geen sprake van een grote verscheidenheid aan rassen, maar het aanbod zou wel voldoende moeten zijn tot in april/mei. Er is zeker vraag naar geïmporteerde peren, maar de vraag is wel wat beperkter. Aangezien de andere teeltlanden zoals Frankrijk, Duitsland en Italië hun verkoop inmiddels hebben beëindigd of dit binnenkort zullen doen, kunnen we geleidelijk aan beginnen met de geïmporteerde peren", deelt Thomas Dannapfel van ABC Fresh mee.

Biologische afzet via de retail zeer stabiel
Volgens Thomas worden de biologische peren nu vaker via de klassieke supermarkten verkocht, terwijl de gespecialiseerde biologische handel omzetverliezen moest accepteren, in het bijzonder bij duurdere producten. "Wij hebben begrepen dat er in de conventionele retail een zekere stabiliteit is voor biologische producten, met hooguit lichte omzetverliezen."

De biologische producten neemt ABC Fresh uitsluitend uit Argentinië af. Voorheen werden er ook biologische peren uit Zuid-Afrika en Chili ingekocht, maar beide herkomstlanden spelen in deze categorie geen rol meer of slechts een geringe rol, dit in tegenstelling tot bij de conventionele peren. "Conventionele peren worden natuurlijk ook verkocht om het assortiment compleet te maken. Deze zijn primair voor de vrije handel bedoeld, terwijl de biologische peren vaker in programma's gebruikt worden."

Vrachtcapaciteit genormaliseerd
Verder wordt het bedrijf met dezelfde kostenstructuur en soortgelijke uitdagingen als vorig jaar geconfronteerd. "De vrachtcapaciteit is weer enigszins genormaliseerd. In 2022 was het voor de sector echter bijna onmogelijk om kostendekkend te werken vanwege de onverwacht turbulente marktsituatie. Dit jaar zijn we optimistisch dat dergelijke problemen worden opgevangen door een evenwichtigere uitgangssituatie en bijgevolg een meer gereguleerde en stabiele marktprijs." Gewoonlijk wordt het aanbod van overzee tussen medio februari en eind juni verkocht, maar dit jaar beginnen we het seizoen rond begin maart."

"Uiteindelijk is het echter ook een kwestie van een goede houdbaarheid, wat bijvoorbeeld geldt voor rassen zoals Conference, die men vooral uit de Benelux-landen kent", zegt Thomas. Tot de belangrijkste rassen die het bedrijf ontvangt horen nog steeds de populaire rassen Williams, Abate, Packhams Triumph, Anjou en het rode ras Red Bartlett. De belangrijkste afzetmarkt van ABC Fresh is Duitsland, maar een klein deel van het aanbod gaat ook naar Scandinavië, Frankrijk en de Benelux-landen.

Overschot aan peren in 2022
Net als vorig jaar staan er volgens ABC Fresh ook dit jaar "marktrelevante hoeveelheden" ter beschikking. "In het afgelopen jaar werd de vraag beïnvloed door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Hierdoor ontbraken Rusland en andere landen als afzetmarkt, wat al snel tot een overschot op de Europese markt leidde. Dit trof echter vooral de conventionele markt, maar ook het biologische marktsegment werd getroffen. Het was dus geen al te best seizoen voor het aanbod van overzee", herinnert Thomas zich. "Voor de Argentijnse biologische peren is de VS bovendien een belangrijke afzetmarkt, wat in ieder geval voor een zeker evenwicht op de markt heeft gezorgd. Ook dit jaar wordt er in de VS een gelijkblijvende stabiele vraag verwacht."   

De vraag naar biologische peren van overzee werd voor de start van het seizoen 2022 nog als "uitstekend" beoordeeld. "De Europese voorraden werden snel verkocht, onder andere vanwege oogstverliezen als gevolg van het weer. Dat leidde zowel voor conventionele alsook voor biologische peren tot een goede uitgangspositie. Alle tekenen wijzen op een goed jaar voor geïmporteerde peren. Daardoor konden we de hoeveelheden inplannen volgens de vraag."

Overzeese versus regionale producten
"Een nauwkeurige planning van de vraag naar geïmporteerde peren van overzee is altijd bijzonder belangrijk in de biologische sector. Er is dit seizoen bijvoorbeeld sprake van een zeer grote biologische appelteelt in Europa. Zolang dit nog het geval is zal het vrij moeilijk zijn om geïmporteerde appelen goed op de markt te brengen. Natuurlijk wordt er ook de voorkeur aan gegeven om regionale producten te verkopen alvorens over te stappen op producten van overzee." Bij de biologische peren is dit vergelijkbaar, maar minder drastisch. 

Afhankelijk van de wensen van de klant wordt het fruit meestal in herbruikbare kratten op de markt gebracht, met of zonder etikettering. Enkele klanten geven ook de voorkeur aan schaaltjes van 500 gram. In de gespecialiseerde biologische handel zijn de klanten vooral geïnteresseerd in losse standaardverpakkingen in kartonnen dozen van 15 kg. "Ons gespecialiseerde biologische verpakkingsbedrijf in Hamburg is in staat om aan elke klantenwens te voldoen." 

Bezoek het bedrijf op de Fruit Logistica: hal 21, A-22.

Voor meer informatie:
Thomas Dannapfel
ABC Fresh GmbH
Lippeltstr. 1
D-20097 Hamburg, Duitsland
Tel: +49 (40) 30 70 96 80
info@abcfresh.de   
abcfresh.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.