Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Alem

"Blij als onze vrachtwagens slechts één dag vaststaan aan Turks-Bulgaarse grens"

De verkoop van Turkse Hicaz granaatappelen loopt nog steeds op volle toeren. "Er is voldoende aanbod en de vraag is normaal. Met Kerst was er net als in andere jaren sprake van een stijging van de vraag, na de jaarwisseling verloopt de verkoop eerder rustig, maar nog steeds naar tevredenheid", zegt Bünyamin Hamurcu van de firma Alem, gevestigd op de groothandelsmarkt in Stuttgart.

Ook bij de granaatappelen is momenteel een prijsstijging te zien. "Een meerprijs van 0,10-0,20 euro per kg ten opzichte van vorig jaar is in vergelijking met veel andere producten nog redelijk te overzien", aldus Bünyamin. Volgens actuele informatie van zijn leveranciers zijn de Turkse granaatappelen nog tot eind februari in de handel verkrijgbaar.

Kwaliteitsproblemen kenmerken de kweeperenmarkt
Parallel aan de granaatappelen worden er op de stand van Alem ook Turkse kweeperen verhandeld. De kweeperen zijn naar verhouding weliswaar een secundair product, maar ze hebben zich in de afgelopen jaren goed weten te vestigen volgens Bünyamin. "Wij zien ook bij de kweeperen een rijkelijk aanbod. In de afgelopen weken is de kwaliteit echter steeds meer achteruit gegaan, wat weer tot een hoger afkeuringspercentage en prijsverlagingen leidt. We verwachten dan ook dat het seizoen snel zal eindigen."

In het algemeen wordt de rechtstreekse importeur geconfronteerd met moeilijke algemene omstandigheden op het gebied van fruitlogistiek. Vooral de verlengde transittijden zijn extreem moeilijk voor de fruitimport vanuit Turkije. "We moeten blij zijn als onze vrachtwagens slechts één dag aan de Turks-Bulgaarse grens vaststaan. Alternatieve routes, bijvoorbeeld via Griekenland, zijn aanzienlijk duurder. Men mag ook niet vergeten dat bepaalde producten uit Turkije, bijvoorbeeld trostomaten, vergeleken met andere herkomsten vaak duidelijk goedkoper zijn. Om producten tegen betaalbare prijzen te kunnen blijven aanbieden, is de import vanuit Turkije bijzonder belangrijk. Naar mijn mening zouden de import en het transport eerder makkelijker gemaakt moeten worden dan moeilijker, zodat iedereen zich redelijk geprijsde groenten en fruit kan veroorloven."

Minder afhaalklanten, bezorging neemt toe
Alem houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met de lokale bevoorrading van gespecialiseerde retailers, zelfstandige supermarkten en restauranthouders uit de regio Stuttgart. "Er is een algemene angst voor de toekomst, aangezien we niet weten hoe het verder zal gaan met de hoge energieprijzen. Over de langere termijn stellen we vast dat de klassieke afhaalhandel op de groothandelsmarkt steeds verder afneemt ten gunste van de bezorging."

Voor meer informatie:
Bünyamin Hamurcu
ALEM GmbH
Großmarkt Stuttgart
Tel: +49 (0)711 67 49 306 + 307
alemgmbh1@aol.com 
www.alemgmbh.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.