Murcia

"Krijgen we deze vorst over een maand, dan zal de schade veel groter zijn"

De intense kou in Spanje van de afgelopen twee weken, met meerdere nachten met temperaturen onder nul, eist zijn tol van verschillende gewassen in de regio Murcia, voornamelijk steenfruit en vollegrondsgroenten.

De vroegste nectarine- en perzikbomen in Cieza, Calasparra en Vega Alta stonden al in bloei toen de vorst toesloeg. Naar schatting is al zo'n 40% van de bloesems van de ultravroege rassen verloren gegaan, ondanks het feit dat telers geprobeerd hebben de bloesems te redden met anti-vorstkaarsen en windmachines.

"In deze vroege teeltgebieden was de bloei een week te vroeg vanwege de lentetemperaturen in de maand december. Natuurlijk betreuren we het verlies van een deel van de bloesems, maar anderzijds gaat het niet om erg grote volumes. Het zal voorlopig geen invloed hebben op de planning van het steenfruitseizoen in Murcia. Krijgen we echter deze vorst over een maand, dan zal de schade veel groter zijn", zegt Joaquín Gómez, voorzitter van telersvereniging Apoexpa.

"Aan de andere kant is de kou voor de minder vroege rassen zeer positief voor de accumulatie van koude-uren, aangezien het in de herfst en in de vroege winter warmer is geweest dan normaal", voegt hij eraan toe. In de Guadalentín vallei lijden ook paraguayo's en extra vroege perziken de eerste schade.

Bij de groenten zijn vooral de artisjokken in de Guadalentín vallei getroffen. Er zijn al meer dan drie nachten geweest dat het kwik onder nul is gedaald.

Volgens telersvereniging Coag wordt de schade geraamd op ongeveer 400 hectare, voornamelijk in de artisjokkenteelt, maar ook in sla, vanwege gebrek aan regen en de weinige irrigatie die ze momenteel zouden krijgen. Andere groenten met schade zijn broccoli en bloemkool. Ondertussen blijft de kou de groei van de groenten verlammen en creëert het een tekort aan aanbod op de markt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.