Aanbod bio-bananen slechter dan normaal

De markt voor bio-bananen kent momenteel een zeer grote vraag zonder tekenen van vertraging, zoals bij sommige andere biologische productvariëteiten het geval is. "De vraag is in lijn met wat we gewoonlijk zien in deze tijd van het jaar," zegt Mayra Velazquez de León, directeur en CEO van Organics Unlimited. "Dit is de tijd van het jaar waarin de vraag het hoogst is en het aanbod meestal laag. Daarom is het zo belangrijk dat retailers zich voorbereiden door contracten af te sluiten om zich te beschermen tegen spotprijzen," voegt Velazquez de León toe.


Spotmarkt
Het is normaal dat de voorraden zich in deze tijd van het jaar op hun laagste punt bevinden, maar de aanbodsituatie is dit seizoen erger dan normaal. "Eind vorig jaar werd het Mexicaanse teeltgebied van Organics Unlimited meer dan normaal getroffen door de seizoensgebonden opleving van de schimmelziekte sigatoka," deelde Velazquez de León mee. "In combinatie met het koude weer in de eerste maanden van het jaar is de opbrengst in deze regio met maar liefst 30% gedaald." Hierdoor zijn de spotprijzen verdrievoudigd ten opzichte van eind 2022. "Dit is een uitdaging waar iedereen voor staat en hoewel het een hoogseizoen is geweest, hebben onze gediversifieerde bronnen ons in staat gesteld om aan de behoeften van onze contractklanten te voldoen."

In tijden als deze helpt het om verticaal geïntegreerd te zijn, omdat het de mogelijkheid biedt om de middelen voor de teelt beter te controleren. "In een tijd van stijgende kosten is het belangrijk om contracten te sluiten zoals wij die hebben met onze klanten en ons netwerk van kleine familietelers. Hierdoor kunnen we stabiele prijzen bieden, wat een win-win is voor zowel retailers als telers en waardoor spotmarktprijzen niet meer nodig zijn." Momenteel komen sommigen er op de harde manier achter dat afhankelijkheid van spotmarktprijzen zeer grillig en vrij duur kan zijn.


Groei ondanks hogere verkoopprijs
Betekent dit dat de prijzen voor bio-bananen zullen stijgen? "Bananen zijn traditioneel een verliespost en de prijzen van bio-bananen zijn de afgelopen tien jaar kunstmatig verlaagd," aldus Velazquez de León. Ze zijn niet alleen het goedkoopste bio-fruit dat wordt aangeboden, maar ook goedkoper dan ander conventioneel fruit dat in de winkel wordt verkocht. Biologisch telen is een heel andere praktijk dan conventioneel, met een veel hogere kostenstructuur omdat gecertificeerde biologische middelen, niet chemische oplossingen en duurzame teeltpraktijken moeten worden gebruikt. Dat gezegd zijnde, heeft de bio-bananensector in 2021 en 2022 fel gevochten om de verboden drempel van € 0,91 in de retail te doorbreken en de resultaten zijn veelbelovend. "Onze onafhankelijke retailers zijn altijd de eersten die zich aan onze zijde scharen. Degenen die hun prijs per puond hebben verhoogd tot € 1,17 hebben nog steeds een jaar-op-jaar groei en een stijging van 30% van de verkoopopbrengsten gezien." Het is slechts een kwestie van tijd voordat grotere retailers zullen zien dat dit mogelijk is en zij dit voorbeeld zullen volgen, waardoor een eerlijkere compensatie in de hele toeleveringsketen mogelijk wordt.

Voor meer informatie:
Mayra Velazquez de León
Organics Unlimited
Tel.: +1 619 710 0658
mayra@organicsunlimited.com
www.organicsunlimited.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.