Noodtoestand Auckland

NZ: Hoe houdt kwaliteit kiwi's zich na heftig weer?

Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland wordt nog steeds getroffen door zware regenval die aardverschuivingen, overstromingen en schade aan de infrastructuur veroorzaakt. In Auckland werd in het weekend de noodtoestand uitgeroepen en tot dusver zijn vier mensen om het leven gekomen.
 
Toen het zwaartepunt van de storm zich in het weekend naar het zuiden verplaatste, werd ook in het Waitomo-district, 220 km ten zuiden van Auckland, de noodtoestand uitgeroepen.

De zware regen heeft gevolgen gehad voor de AGF-sector: consumenten worden gewaarschuwd voor tekorten, omdat de gewassen zijn weggespoeld of overstroomd.

Volgens Michael Franks, CEO van Seeka, zal dit gevolgen hebben voor de export van avocado's en mogelijk voor de kiwi's, die in maart van start gaan. "De avocado-oogst is uitgesteld, omdat de boomgaarden te nat waren om veilig verder te kunnen oogsten, wat betekent dat het laatste fruit misschien op de binnenlandse markt wordt verkocht in plaats van geëxporteerd. Het was een zeer moeilijk jaar voor avocadotelers, die te kampen hadden met een lager dan verwachte oogst en lagere marktopbrengsten."

Ook voor Nieuw-Zeelands belangrijkste kiwiteeltgebied, de Bay of Plenty, werd maandag code rood afgegeven.

"In Tauranga en Te Puke zijn er ook overstromingen geweest bij de Raparapahoe die een belangrijke brug voor de telers van de upper Number 4 road hebben vernield. De gemeenteraad heeft snel gereageerd door een tijdelijke brug te bouwen, zodat de meer dan €29,4 mln aan fruit over een paar maanden geoogst kan worden. De kiwi's worden in maart geoogst en sommige boomgaarden staan in het water. De bomen kunnen wel tegen een beetje water omdat de grond hier goed draineert, maar we hebben in de aanloop naar de oogst een paar warme, zonnige dagen nodig.

Ondanks het weer ziet de kiwi-oogst er positief uit, de maten zijn goed en Michael hoopt op een goed seizoen nu de arbeids- en capaciteitsproblemen grotendeels zijn opgelost.

Voor meer informatie:
Michael Franks
Seeka
+64 21 356 516
michael.franks@seeka.co.nz   
www.seeka.co.nz    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.