Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Servische Olympische basketbalkampioen wordt zachtfruit- en notenteler

Macvan, de achternaam die ooit op het shirt van de aanvoerder van het Servische nationale basketbalteam stond, is nu de merknaam van nieuwe zachtfruitteeltbedrijven. Milan Macvan, Olympisch zilveren medaillewinnaar en aanvoerder van het Servische nationale basketbalteam, heeft zich uit de sport teruggetrokken om hazelnoot-, frambozen-, peren- en kersenteeltbedrijven te beginnen.


Milan Macvan

De 1,99 meter lange teler kan nu voor zijn 30 ha hazelnoten, 18 ha peren, 6,5 ha frambozen, 1 ha nieuw ontwikkelde kersenboom-gaarden en 30 ha vollegrondsteelt zorgen.

"Na het einde van mijn basketbalcarrière besloot ik me terug te trekken uit de sport en mijn tijd en energie te richten op fruitteelt en tuinbouw, samen met mijn gezin. Het tuinbouwbedrijf Macvan is officieel opgericht in 2020, maar een paar jaar eerder zijn we begonnen met de teelt van hazelnoten op verschillende kleinere arealen," legt Macvan uit.

Het bedrijf van Macvan ligt in de regio Pocerina, het gebied in het westen van Servië. Volgens hem heeft de regio Pocerina uitstekende klimatologische omstandigheden voor de fruitteelt, zowel door de hoogte als door de goede afwatering van het land. Het bedrijf hanteert GlobalGAP- en GRASP-normen voor de frambozenteelt. Macvan is een partnerschap aangegaan met het Zwitserse bedrijf Lukowa Food, met kantoren in Belgrado, dat zijn frambozen aankoopt voor de export.


Macvan Fruit Farm is opgericht door Milan Macvan, de voormalige nationale basketbalaanvoerder van Servië. Hier te zien samen met collega Natalija Jakovijevic.

Hij put uit zijn jaren als professioneel basketballer door de 10 personeelsleden van het bedrijf te zien als een team dat werkt aan een gemeenschappelijk doel. "Het doel van de farm van Macvan is om samen met zijn werknemers te groeien en te ontwikkelen en stabiliteit en integriteit te bereiken in de wereld van de fruitteelt en de tuinbouw in Servië. Teamwerk, afspraken, een familiale sfeer en het gevoel erbij te horen, is wat nodig is voor succesvol werk en we zijn erin geslaagd om een dergelijke sfeer te creëren met onze werknemers. Ik geloof dat menselijk kapitaal het best gebruikt kan worden door goede communicatie, wederzijds vertrouwen en leren."

Macvan Fruit Farms teelt 5,5 ha van het clubras Enrosadire, een gecertificeerde Italiaanse zaailing van lokale erkende teeltbedrijven. "De teelt van hazelnoten op ons tuinbouwbedrijf heeft zowel qua ha als oorspronkelijke aanplantingen de overhand gekregen. Enkele jaren geleden werd de eerste hazelnootplantage aangelegd, meer bepaald in 2017, daarna hebben we de plantages uitgebreid, waar we momenteel ongeveer 30 ha van verschillende rassen hebben. De aanplant van peren vond plaats in november 2020, toen we de aanplant van De Williams' Bon Chrétien-peer, gewoonlijk de Williams-peer genoemd of de Bartlett-peer en de peer Carmen hebben verhoogd. De kers draagt als eerste vruchten en is dus populair, omdat hij het vroegst fruit oplevert. Kersen zijn zeer dankbaar, omdat ze op bijna alle gronden groeien. Er zijn twee kersenrassen Burlat en Reggina op onze plantage," legt Macvan uit.

Macvan richt zich op het opbouwen van zijn 'team' van fruit van wereldklasse door de kersenboomgaarden uit te breiden om meer markten op de Balkan en in Europa te bereiken.

Voor meer informatie:
Milan Macvan
Macvan Fruit Farms
+38 164 207 0491
macvandoo@gmail.com 
www.macvan.rs 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.