Leon van den Hombergh, Frankort&Koning:

"Nooit vertoonde meloenenprijzen in deze tijd van het jaar"

Tholen - De meloenenmarkt vertoont ongekend hete trekjes voor januari. "Dit heb ik in deze wintermaand nog nooit meegemaakt", vertelt Leon van den Hombergh van Frankort&Koning. "Het is de laatste jaren ook weleens anders geweest, maar dit jaar blijkt dat het toch een markt van vraag en aanbod blijft en dat we bij temperaturen rond het vriespunt nog altijd watermeloenen voor 1,50 euro per kilo kunnen verkopen."

"Vanaf de Kerst is het hek al van de dam en zijn de verkopen onverwachts goed geweest. Het volume werd niet aangevuld met de aanvoer die we normaal vanuit Brazilië gewend waren. De start van het Braziliaanse seizoen was nu niet echt succesvol, voornamelijk door de hoge kosten, waardoor men minder de noodzaak voelt om veel naar Europa te sturen", vertelt Leon.

"Toen bleek echter dat de markt leeg werd en ook bleef. Centraal-Amerika was nog niet klaar om meloenen naar Europa te sturen, waardoor de prijzen in de maand januari wekelijks toenamen. We zitten volgens mij op het hoogste niveau ooit. Watermeloenen en gele meloenen worden op de spotmarkt zelfs tot 1,50 euro/kg verkocht en de prijs van Galia en Cantaloupe-meloenen ligt zelfs rond 2 euro per kilo."

Ook voor deze maand verwacht Leon een goede marktsituatie. "Het is nu wachten op de aanvoer vanuit Costa Rica, Honduras en Panama. Maar ik verwacht zeker voor de watermeloenen en gele meloenen de komende weken nog een schaarse markt. Er zal hooguit wat aanvoer op gang komen van Cantaloupe en Galia's. Al met al een bijzondere situatie met een heel andere februarimaand dan we de jaren hiervoor gewend waren."

"Zowel voor de producenten als de spelers op de Europese meloenenmarkt is dit ook wel eens mooi om mee te maken dat het anders kan. De markt van producten als ananas, druiven en mango's ontwikkelt zich maar heel gewoontjes en de meloenen vormen een hele mooie uitzondering op het geheel. Het risico is nu natuurlijk dat men wereldwijd het vizier op Europa zal gaan richten en dat in maart de hele markt onderuit gaat, maar met de huidige kostprijsniveaus hoop ik dat men zich drie keer bedenkt", besluit Leon.

Voor meer informatie:
Leon van den Hombergh
Frankort & Koning 
+31 (0)77 3897 202
+31 (0)6 5123 8770
l.vdhombergh@frankort.nl     
www.frankort.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.