Tholen - Deze week is in België de tweede editie van de Week van het Witloof afgetrapt. Een VLAM-campagne om deze Belgische trots weer meer onder de aandacht te krijgen, wat, zo blijkt, wel degelijk nog steeds nodig is. "Op de lange termijn zien we de consumptiecijfers inderdaad nog steeds teruglopen", vertelt Nele Van Avermaet van VLAM. Herman Lion van Lathouwers en Co. gelooft dat de campagnes vooral op jongeren gericht moeten worden. "Er zijn veel jongeren die het niet kennen of niet waarderen. Daar moet je bewustzijn creëren en ze laten zien hoe mooi dit product nog steeds is."
Het is tot nu toe geen verkeerd seizoen geweest voor de witloof. Benny Cuypers van BelOrta beschreef de situatie op de markt zelfs al als één met een beetje schaarste, waardoor er mooie prijzen werden betaald. Herman beaamt dit: "De kwaliteit is goed. De maand december is heel sterk geweest en ook in januari werd het goed verkocht. Nu lijkt het echter weer wat minder te worden. De uitgaven na de feestdagen worden weer wat minder en het warmere weer helpt ook niet voor de consumptie van witloof. Er is wel afzet, maar de vraag vanuit de retail laat te wensen over." Een ideaal moment, zou je zeggen, om de aandacht weer te vestigen op dit 'witte goud'.
En dus komt VLAM traditiegetrouw met de Week van het Witloof tijdens de eerste week in februari. "We zijn hier vorig jaar mee gestart en vanaf nu zullen we elk jaar rond deze periode de spotlight op de witloof vestigen. Dit jaar zien we nog meer participatie dan andere jaren. De veilingen zitten bij ons om de tafel en hetzelfde geldt voor telers en de Boerenbond. Verder zijn we gesprekken met de retail aangegaan, gemeentes, horeca en (groot)handelaren. We kunnen met recht spreken van een sectorbreed gedragen campagne. We zien ook wel dat het leeft en hopen op mooie resultaten." De eerste editie zorgde voor een meerverkoop van 35% van de groenten. "Nu moeten we zorgen dat het na de promoweek ook blijft kleven."
Gebruiksgemak en inspiratie
Resultaten die eigenlijk ook wel nodig zijn, want de sector heeft het niet makkelijk gehad de laatste jaren. De afzet en consumptie loopt de laatste jaren gestaag terug. Volgens Nele ligt een grote oorzaak hiervoor in de concurrentie in het schap. "We zien dat voornamelijk ouderen de witloof nog kopen, maar dat komt ook omdat er vroeger veel minder keuze was op de groentenafdeling. Nu heeft men zo veel verschillende opties dat er wellicht minder snel voor witloof wordt gekozen. Daarnaast is smaak altijd een 'issue', waardoor het bij kinderen toch vaak minder op tafel komt. Ten slotte gaat het natuurlijk om inspiratie. Velen kennen maar enkele manier om de groente te bereiden, maar er zijn zo veel mogelijkheden. Wij zetten daarom heel wat gerechtjes in de kijker om te laten zien dat het geen 'one trick pony' is."
Herman ziet vooral een oplossing in de manier waarop de groente gepresenteerd wordt. "Bereide maaltijden zijn op het moment gewoon heel populair. Jongeren kopen makkelijk en snel. Een manier is om de witloof ook op deze manier aan te bieden, want ik denk dat men niet eens ongezonder eet. Producten als voorgegaarde witloof, wat wij ook hebben, werkt goed. Ze kunnen er snel mee aan de slag en krijgen een idee hoe ze het in een gerecht verwerken." De handelaar ziet echter wel ook een rol weggelegd voor de retail. "De prijzen in de supermarkt zijn gewoon te duur. Wij, en ook de telers, zien daar niks van terug. Het lijkt mensen tegen te houden om witlof te kopen."
Aantrekkelijk maken
Hij beschrijft hierin wel een groot verschil tussen hydro- en grondwitloof. "Laatst zag ik een actie voor de hydrowitloof, waarbij er voor een pakje €1,50 betaald moest worden. Als daarnaast een pakje grondwitloof voor €4,99 ligt, is de keuze snel gemaakt. De prijs wint het dan nog altijd. Het maakt het voor grondwitlooftelers, waarvan de teelt zeer arbeidsintensief is, niet aantrekkelijker."
Nele is het hiermee eens. "Het aantal telers gaat achteruit, want ze moeten er wel een toekomst in zien. Toch ben ik ervan overtuigd dat de Belgische witloof altijd zal blijven bestaan. Men draagt het nog altijd een warm hart toe en eigenlijk zou hier het hele jaar de aandacht op gevestigd moeten worden. Dat is lastig, maar ik ben ervan overtuigd dat we met deze week de consument aan kunnen zetten om eens wat anders klaar te maken. Dat men het witloof leert kennen en ook na de week sneller zal blijven kopen. Ik doe daarom graag een oproep om volgend jaar weer zo veel mogelijk participatie te krijgen, zodat er altijd een toekomst voor ons culinair erfgoed blijft. Voor nu gaan we voor een prachtige week en ik hoop dat we dat ook terug zullen zien in de resultaten."
Voor meer informatie:
Nele Van Avermaet
VLAM
+32 02 486 64 94
nele.vanavermaet@vlam.be
www.vlam.be
Lathouwers en CoVeilinglaan 39
1861 Wolvertem (Meise), België
+32 (0)52 39 79 00
info@lathouwers.net
www.lathouwers.net