"Afwachten hoe het zich morgen zal evolueren"

Massale staking in VK, maar vertragingen vooralsnog beperkt

Tholen - In het Verenigd Koninkrijk is vandaag een massale staking in de publieke sector gestart. Meer dan een half miljoen Britten zullen in verschillende sectoren tot morgen staken om arbeidsconflicten over loon en arbeidsomstandigheden. De stakingen treffen ook de (lucht)havens en overheidskantoren, waardoor er ernstige vertragingen in het logistieke proces worden verwacht. "Op het moment ervaren wij nog geen hinder, maar we hebben wel al bericht gehad dat er morgen vertragingen op zouden kunnen treden", vertelt Floor Klapwijk van DLG DailyFresh Logistics.

Ook Alain Tulpin van Tulpin Group, gespecialiseerd in luchtvracht naar onder andere het Verenigd Koninkrijk, merkt nog weinig van de verstoringen. "Bij de doorvoer naar Engeland is er nog wel een beetje hinder, maar bij terugkeer vanuit Engeland hebben we nog totaal geen problemen." In Britse media wordt gesproken over de grootste staking in 12 jaar en de Britse douane adviseerde al om geen goederen naar het VK te verschepen deze dagen.

Bovendien zal er ook worden geprotesteerd tegen een 'anti-stakingswet' die dinsdag in het Lagerhuis van het Britse parlement is aangenomen. De wet heeft tot doel een minimale dienstverlening in sommige sectoren af ​​te dwingen, waarbij sommige werknemers kunnen worden ontslagen als ze weigeren te werken wanneer dat nodig is op stakingsdagen. De vraag blijft dus of de impact nog even op zich laat wachten of dat hij opgevangen lijkt te worden door de regering van premier Rishi Sunak.

"Wij hebben onze klanten maandag al op de hoogte gesteld van de situatie", vervolgt Floor. "Zo konden zij haar klanten ook informeren dat er mogelijk vertragingen op zouden treden. Vooralsnog ervaren wij in de havens en de Eurotunnel echter nog geen hinder. Wel houden we de situatie nauwlettend in de gaten en kijken we continu naar de situatie bij de corridors om onze klanten erop voor te bereiden. We gebruiken 8 verschillende corridors, maar de grensvoorschriften zijn uiteraard overal van toepassing. Als we zien dat het ergens fors op gaat lopen, zullen we gaan kijken naar alternatieven. Door het gebruik van meerdere corridors leveren we gelukkig vooralsnog op tijd en blijven we gewoon verladen en verschepen."

Gesprekken om stakingsacties af te wenden zijn, zo melden Britse media, maandag mislukt. De stakingen zijn in principe afgekondigd tot morgen (2 februari), maar de intenties verschillen per vakbond. Woensdag is echter door de vakbonden gecoördineerd als een dag van massale stakingen om een ​​boodschap af te geven.

Voor de Nederlandse groenten- en fruitsector is het Verenigd Koninkrijk, na Duitsland, de belangrijkste afzetmarkt. "Het is moeilijk te voorspellen hoe de situatie zich morgen zal evolueren. Het voordeel voor ons is echter dat we niet in het Holland-seizoen zitten. Momenteel is het Spanje-seizoen en de handel hiervandaan, evenals van buiten de EU, gaat rechtstreeks. Het is voor ons dus een rustigere periode zonder grote pieken, wat nu wellicht goed uitkomt."

Voor meer informatie:
Floor Klapwijk
DLG DailyFresh Logistics
+31 88 4286690
sales.fresh@dlg-logistics.com 
www.dlg-logistics.com     

Alain Tulpin
Tulpin Group
+32(0) 59 80 66 33
hq@tulpingroup.eu         
www.tulpingroup.eu       


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.