Servische zachtfruitteler optimistisch over kansen in Europa

De Servische zachtfruitteler en -exporteur Pureberry is optimistisch over de kansen in Europa. Volgens verkoopmanager Aleksandra Cvetkovic is er vraag naar hun blauwe bessen, aardbeien en frambozen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, maar ook in de Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk. 

"Vanwege de goede vraag is het ons doel om de teelt uit te breiden van de huidige 30 hectare naar 55 hectare. We zitten in fase twee van onze drie expansiefasen. We zijn momenteel bezig met de bouw van een nieuw pakstation en koelfaciliteit. Onze investering in traceerbaarheidstechnologie en koelketeninfrastructuur geeft het product een langere houdbaarheid en toont aan dat we inzetten op duurzaamheid door verlies na de oogst tot een minimum te beperken. 95% van onze productie is voor export bestemd", zegt Cvetkovic. 

Haar collega Milos Zivkovic, de teelttechnicus bij Pureberry, zegt dat ze wel uitdagingen hebben, maar dat ze als team hard moeten samenwerken om het allemaal op te lossen. "Na het plukken gaat het fruit rechtstreeks naar de koelkamers. In 2022 hebben we 550 ton blauwe bessen geoogst. Komend seizoen streven we naar 850 ton. Onze grootste uitdaging is om aan nieuwe machines te komen, waarbij we natuurlijk graag hebben dat er serviceagenten in het land zijn. Vorig seizoen moesten we onderhoudsspecialisten uit Polen halen en dat kost natuurlijk tijd. Uiteindelijk slaagde het team erin om de problemen op te lossen."

"Onze teeltkosten zijn ook lager dan in de rest van Europa, terwijl ons klimaat de kwaliteit van het zachtfruit echt ten goede komt. Omdat ons klimaat mild is, hebben we minder plaag- en ziektedruk. Elke zomer wordt het echter warmer, maar niet zo erg als in de rest van Europa. Sommige jaren hebben we zelfs sneeuw in april gehad. Onze grootste uitdaging is dus het vinden van de balans tussen investeringen in nieuwe technologieën, stijgende teeltkosten en klimaatverandering."


Het team van Pureberry in Belgrado

Cvetkovic legt uit dat Pureberry eigendom is van een Servische eigenaar die alle investeringen en activiteiten van zijn dochterondernemingen in Servië controleert. "We zijn onderdeel van het moederbedrijf Pureberry Fruits Rouges in Frankrijk. In onze groep hebben we ook een transportbedrijf genaamd Pure Logistics. Zij zorgen ervoor dat ons fruit op een betrouwbare en tijdige manier de klant bereikt."

Pureberry teelt het gros van het zachtfruit in een dorp genaamd Jamena nabij de Servisch-Kroatische grens en in het bosrijke Gokcanica bij de Dinarische Alpen in het zuidwesten van Servië.

Zivkovic zegt te willen uitbreiden met 150.000 blauwe bessenplanten. "We proberen met nieuwe rassen de exportmarkten te bereiken, maar het is duur om de blauwe bessenteelt in Servië uit te breiden. We proberen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. Daarom zijn we momenteel bezig met proeven met biologische gewasbeschermingsmiddelen. Ons seizoen begint rond 10 mei en loopt tot ongeveer half oktober." 

Voor meer informatie:
Aleksandra Cvetkovic
Pureberry
Tel: +381 69 369 0515 (Servië)
aleksandra.cvetkovic@pureberry.rs 
www.pureberry.rs 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.