Tholen - Afgelopen week vond in Stellenbosch, Zuid-Afrika, het Peer Symposium 2023 plaats. Aandachtig deelnemer hierbij was Kris Wouters van Fruithandel Wouters met speciale interesse voor de Piqaboo peer, waar de fruithandel exclusief distributeur van is voor de Benelux. "Het is een ras waarvan men zeker weet dat er dure prijzen mee kunnen worden gemaakt in Azië, waardoor het voor velen interessant is", vertelt de handelaar.
Piqaboo is van origine een Nieuw-Zeelands ras, maar begint langzaamaan zijn weg te vinden naar onder andere de Europese markt. "De eerste Piqaboo-bomen zijn zo'n 10 jaar geleden in Nieuw-Zeeland geplant en daar staat inmiddels ongeveer 70 hectare. Zij hebben de rode peer dan ook bekendgemaakt op de Aziatische markt, waar hij eigenlijk gelijk in de smaak viel. In navolging van Nieuw-Zeeland proberen andere delen van de wereld nu in te haken op deze relatief nieuwe variëteit." Eén van deze delen is Zuid-Afrika, maar ook in de Benelux begint de Piqaboo langzaam populariteit te genieten. "De kwaliteit was erg goed dit jaar en we hebben alles inmiddels verkocht. De beste kwaliteit is naar Vietnam gegaan. Ze willen daar wel perfect fruit, dus de peren met kleine foutjes (Klasse 1,5) willen we bijvoorbeeld in de Benelux en Duitse supermarkten gaan verkopen. De volumes zijn nu nog erg beperkt, maar we hebben dit seizoen ook al aan verschillende klanten in België en Engeland kunnen verkopen."
"Het voordeel is dat we hier een ander seizoen hebben dan in Nieuw-Zeeland, waardoor we de peer voor Chinees Nieuwjaar kunnen leveren", vervolgt Kris. "In China betalen ze rond die periode nog meer voor speciale producten, maar Nieuw-Zeeland kan pas vanaf eind februari plukken. Voor ons is het ideaal om begin januari al te beginnen met leveren. De peer is in Zuid-Afrika ook populair, maar het probleem aldaar is dat ze er eigenlijk een te warm klimaat hebben. Piqaboo is een peer die niet houdt van hoge temperaturen, omdat hij dan niet mooi kleurt. Ze zijn aan het testen op vier verschillende plaatsen met verschillende klimaten, maar dat wordt niet makkelijk. Voor zover we nu weten lijkt het klimaat van Noord-Europa het meest geschikte klimaat voor de teelt."
Een teelt die overigens uiterst moeilijk is, zo legt Kris uit. "Het is een zeer arbeidsintensieve, risicovolle en prijzige teelt, waardoor hij eigenlijk alleen interessant is omdat we te weten zijn gekomen dat hij zo duur verkocht kan worden. Bij normale perenprijzen zou het economisch niet verantwoord zijn om hiermee aan de slag te gaan. Toch kan het zijn vruchten, letterlijk en figuurlijk, afwerpen. Het heeft een structuur die anders is dan we in Europa gewend zijn. Als men erin bijt, denken ze dat het geen peer is. Echter zijn ze er in landen als China en Vietnam helemaal wild van. Uiteindelijk zullen we het langzaam uit gaan rollen en ik ben ervan overtuigd dat hij ook opgepikt zal worden."
QTee® interessant voor Zuid-Afrika
Een ander ras dat de aandacht in Zuid-Afrika van Kris trok was de QTee®. Een peer die al meer bekendheid in Noord-Europa geniet en goed opgepikt wordt op de Europese markt. "Het afgelopen seizoen van de Qtee is zeer goed verlopen. Ze waren vlot verkocht, wat in deze tijden van crisis nog niet zo vanzelfsprekend is voor een duurder product." In Zuid-Afrika wordt dit ras nu ook meer en meer bekeken. "Zij zijn de specialist in geblosde peren en de belangrijkste variëteit is de Forelle. Die lijkt op de Qtee, echter is dat, zoals we dat noemen, een winterpeer. Die wordt vrij laat geplukt en moet bovendien nog minstens zes weken in bewaring om goed op smaak te komen."
"De Qtee kan 6 weken voor de Forelle worden geplukt, waardoor hij 10 tot 12 weken de ruimte heeft op de markt voor de Forelle er is", aldus de handelaar. "Het is een zeer interessante optie voor de Zuid-Afrikanen, omdat zij echt een markt hebben opgebouwd rond dat type peren zonder ruwschilligheid. De eigen markt is relatief klein, maar het gaat heel de wereld over. Of dit nu Azië, Midden-Oosten, Rusland of de Europese markt is. Van de Qtee is dan ook inmiddels zo'n 300 hectare geplant. Vorige week hebben tijdens een bezoek aan de pakstations kunnen bekijken hoe ze eruit zagen en dat viel zeker niet tegen."
Fruithandel Wouters is ook aanwezig op Fruit Logistica, Hal 27, stand A-27
Voor meer informatie:Kris Wouters
Fruithandel Wouters
Kasteellaan 21
3454 Rummen, België
+32 (0)475283696
kris@woutersfruit.be
www.woutersfruit.be