Bruto-opbrengst zaai-uien met 17,2 procent afgenomen

De bruto-opbrengst zaai-uien is in 2022 vergeleken met een jaar eerder met 17,2 procent afgenomen. De bruto-opbrengsten van consumptieaardappelen zijn toegenomen. Toch vallen ze flink lager uit dan werd verwacht bij de voorlopige oogstcijfers in oktober. Dat blijkt uit de definitieve oogstraming van het CBS.
 

Volgens de definitieve oogstraming akkerbouw bedroeg in 2022 de bruto-opbrengst zaai-uien 1,2 miljoen ton, een afname van 17,2 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Dat is de laagste opbrengst sinds 2018. Er werden 1 miljoen ton gele en 0,2 miljoen ton rode zaai-uien geoogst. Ook werd er voor 268.000 ton aan plantuien geoogst. Deze definitieve oogstraming verschilt bij de zaaiuien niet zo veel met de in oktober verwachte 17 procent. 

In 2022 bedroeg de bruto-opbrengst consumptieaardappelen 3,6 miljoen ton, een stijging van 8,8 procent vergeleken met een jaar eerder. In oktober ging het CBS uit nog van een plus van ruim 19 procent 

Daling areaal zaaiuien, areaal consumptieaardappelen neemt toe
Het areaal zaai-uien daalde in 2022 na een toename een jaar eerder, met 9 procent naar 27,4 duizend hectare.

In 2022 nam het areaal consumptieaardappelen weer toe; met 7,3 procent naar 76,6 duizend hectare. Dit na een daling tijdens de twee jaren die daar aan voorafgingen. 

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.